29 April 2014

permainan tradisional



rajin bebenor update blog aku ni... almaklumlah ade internet.. dulu opis ni xde internet.. sebab pindah dari opis lame.. sekarang baru ade... lagipon ade org remindkan aku pasal blog aku ni.. padahal mmg dah lame aku dop update.. so bile ade yg request.. aku cubelah untuk memenuhi kehendak.. walaupon di zaman sekarang.. orang dah tak de berblogging sgt macam 5.. 6.. tahun lepas.

berbalik pade tajuk.. permainan tradisional.. oleh kerane org kampung aku tu sedikit kekampungan **tapi aku xde hal.. at least aku kenal skit permainan kampung** so kami still ade pertandingan wau.. nampak je macam pertandingan biase... tp alhamdulillah.. sangat meriah.. tapi tak mampu menandingi tahun 2009... tahun tu.. tahun paling havoc sepanjang aku melibatkan diri dalam permainan wau ni... selepas hampir 5 tahun.. akhirnye tahun ni kemeriahan sedikit terase.. 

for the first time.. ade jugak budak2 buat pengajuran kecik2.. yuran pertandingan RM5 seorang.. tgk lah berape penyertaan.. kalau ade ramai.. boleh lah dapat habuan besar skit.. contohnye kalau ade 10 penyertaan.. dapat lah RM50.. so sebab sikit.. hanye johan je dapat hadiah... kalau ade dalam 30 penyertaan dapat lah RM150.. so blehlah bahagikan nombor 1 sampai 3.. macam tu lah lebih kurang...




 lepas pikir punye pikir.. member ajak buat penganjuran.. aku macam biaselah.. bab2 borang... hadiah.. aku boleh settle.. kami decide nk buat hadiah barangan elektrik.. hadiah kecik2.. kipas angin, periuk nasi elektrik, blender, dgn dapur gas.. dengan adelah sedikit saguhati... kire punye kire.. modal pakai dalam RM900.. gamble je lah.. untung sabut timbul... keluarkan modal sendiri... 

lepas borang semua dah siap.. edarlah kat mane2 kampung berhampiran... pertandingan hari jumaat... tarikh tutup penyertaan hari khamis.. time hari rabu tu.. penyertaan tak sampai seratus.. masing2 gelabah sebab tak balik modal.. takpe.. tunggu lagi sampai hari khamis malam... hambik kau.. kire punye kire.. ade lebih kurang 250 penyertaan.. gelabah aku siapkan kan jadual.. tp alhamdulillah.. siap jgk.. 

di hari kejadian... masing2 tak cukup tangan melayan kerenah.. macam2 peel perangai.. kami semua main tgh panas terik.. so emosi kene jage.. cakap jgn sebarangan.. takut jadi bende2 tak elok.. ade je yang sampai bertumbuk.. sbb masing2 panas.. panas cuace membawe ke hati.. hahahaha.... oleh sebab banyak pernyertaan.. terpakselah pertandingan dipanjangkan ke hari esoknye... syukur Alhamdulillah... semua berjaya.. walaupon ade yg kurang berpuas hati dgn mutu pengadilan... nak buat macam mane.. semuanye manual.. tgk tali.. kadang kedudukan lain.. angle lain.. tali nampak lain... tp mcm biase penganjur mengamalkan sikap veto.. keputusan pengadil adalah muktamad... so pertandingan 2 hari selesai...


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


selang 2 minggu kemudian.. ade plk yg request suruh buat penganjuran sekali lagi... hadoi.. aku ni bukan rajin sgt.. tp nak menolak tak sampai hati.. so buatlah sekali lagi.. tp aku tetapkan syarat... penyertaan jangan lebih daripada 100 penyertaan.. sebab aku malas nk susun jadual dan nak habiskan pertandingan dalam mase satu hari sahaja..

 permintaan dikabulkan... hanye ade 90 penyertaan.. hadiah macam biaselah.. bile penyertaan kecik.. penganjur tak sediakan hadiah yang besar nilainye.. tp biasenye peserta tak pentingkan hadiah.. tp mereke pentingkan name.. "siape menang main wau mggu lepas??.... mamat TM bleh no 1".. so berbanggelah sampai seluruh pelusuk kampung... hahahaha...


Alhamdulillah... dalam tempoh satu hari.. semua selesai.. perjalanan pon lebih lancar berbanding yang kali pertame dulu.. ye lah.. penyertaan sikit.. penganjur nak buat keje pon senang.. tak payah pening2 kepale..



lepas tu ade plk yg request nak buat lagi.. hadiah no 1 dapat mesin basuh plk.. duit semua dia yang nk sponser.. untung rugi belakang kire... hadoi.. aku tak larat dow.. ingat tak letih ke... duk main tgh panas... dari pukul 3 ptg.. sampai lah petang... dah lah sekarang musim panas... so aku belum memberi jawapan lagi.. huhuhuhu

tp syok sebenarnye bile join geng2 ni.. walau panas.. berpeluh sampai ke jub** tapi best.. bleh gelak2.. tgk telatah manusia... macam2 ragam.. ade yg tak puas hati.. ade yg just diam.. sampaikan sepatutnye wau dia dapat.. tp tak bagi tahu.. last2 ade orang lain mengaku... tak pasal2 hadiah melayang.. 

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/