29 January 2010

MakangsutRA

hari khamis (28/01/2010)... aku gi jalan2 kat opis... saje lah.. nok bersalam salaman, bermaaf...maafan... mcm raye lah pulok.... lepas duk lepak2... sembang2... boss pom ajok gi makan... pilih je mane nok pegi... pakai duit opis.... so pegilah ke noodles station...


nok order pon x reti... maklumlah aku ni darak sikit... last2 maen tengok gambor lepas tu tengok nombor... sampai2... ambik kau... dop berape sedap.. tp ok lah..
habis makan.. balik opis semule... maen2 skit... maklumlah dah biase duk situ... buat mcm rumah sendiri je lah... ha3...

ni meje aku... sedia menunggu pengganti... ha3... dulu meje ni dalam bilik... oleh sebab aku dop suke ddk dalam bilik.. aku pon angkutlah keluar... duduk kat luor sekali dengan geng2 laen... baru best skit mengumpat... ha3.

ni boss kesayangan ni... paling banyok membantu... even dier pengurus kewangan dan pentadbiran dan bukannye org teknikel... tp dier ni lah yang banyok tolong aku... Tn. Syed... Tq byk2... jasemu di kenang...

best girlfriend... ha3.... boleh menimbulkan kontroversi ni... ha3... ni kak zetti... geng2 mengumpat aku... sorang lagi kak nora dop mari... cuit bersalin 2 bulan..

apepun... kenangan dengan KOPERAT akan aku jadikan memori... best jgk... nanti kalau cuti mesti aku pegi... ha3... gi jalan2 je lah.. ha3..

24 January 2010

TERIME kasih

hari ni last day aku keje sinim... rase suke ader, dok wape suke pom ader... brape bulan doh ek aku keje sinim.... praktikel bulan 5 kalau dop silap... lepas tu sambung terus sampai hujung bulan 1, dlam 8 ke 9 bulan gop keje sining....

kalau bab bersosial, keje sini mmg best... kalau bab buat keje.... aku dop berape suker, sbb dop bleh pegi dgn boss aku tu.... kan cerite doss hari tu boss aku mcm maner... malas nok ulang...

tp nok kabo nyer (ayat boss aku nim).... aku rase berterime kasih pade semua warge kerja Konsortium Perumahan Rakyat Terengganu Sdn Bhd (KOPERAT).... sbb beri peluang ke aku utk buat keje.... even keje opis boy pom aku kene buat jugop.... hu3... tp ok lah, bleh belajor gune mesin potostet, mesin binding, handle majlis dengan MB terengganu, majlis solat hajat, majlis jamuan hari rayer.... hu3... best touw......

entohlah.... dop tahu nok cerite nape...

pasal keje baru.... 1hb feb 2010... masuk keje dekat Lavenda Building System Sdn Bhd dekat USJ1.... keje sebagai DESIGN ENGINEER... aduyai rumah x ader lagi... so kene lah tumpang rmh kakok aku kat KL.... jaus tu... tp nok wak guane... sementare nim, terpakselah....

aku sendiri dop tahu berape lame aku boleh bertahan... duduk tempat org... sbb aku tahu aku ni saper... ha3... tp aku harap aku bleh bertahan lamer... dop lah lame sgt... hajatnye nok keje luor terengganu dalam tempoh 5-10 tahun.... lepas tu nok balik kg semule... ha3... tinggi cite2 touw... ntoh2... dok dang 2-3 minggu, lari balik.... ha3...

neway... gud lak utk aku..,,, hu3

Hj. Ja'afar(GM) - Tn. Syed(PPK) - En. Halim(PPO) - En. Hatta(QS) - Huda(EP) - Siti (EP) - Zetti(PEP) - Naeim(PEP) - Nora(PEA) - Zikir(PAR)

23 January 2010

lagu MRSMKT

Wahai putera puteri bangsaku
Ayuh segera menuju
Mengikut rentak langkah maju
Bersatu mencari ilmu

Di zaman sains dan teknologi
Negara perlukan jasamu
Janganlah rasa malas lagi
Bersama memegang teraju

Di Maktab Rendah Sains MARA
Tuntut ilmu jangan jemu
Ikrar taat setia pada guru
berdisiplin selalu


Hari ini hari mulanya
Hari esok berjaya
Lengkapkan segala yang Ada
Ke kuliah kita segera

Terkenang daku kembali

Sewaktu ku di IPT di tahun 2000 masihi

KUiTTHO nama di beri UTHM nama terkini

Menggamit seribu satu memori..


Setahun 2 semerter mengambil kursus jurutera

Pelbagai cabaran yang menimpa

Berjiran di parit raja di situ rumah di sewa

Mendapat ketenangan di jiwa


Langkah ke dunia baru peringkat yg lebih maju

Di batu pahat bersama rakan sekelas

Diterangkan oleh pensyarah

Di dewan kuliah menimba ilmu tanpa jemu


Di batu pahat bersama rakan sekelas

Diterangkan oleh pensyarah

Di dewan kuliah menimba ilmu tanpa rasa jemu

Melangkah masa gigih berusaha

Mengejar apa yang dicita

AKHIRNYA BERJAYA….

KAWEN lagi

ha3... mat rempit kawen... hhu3... mcm best jer kawen.... bile lah aku nok kawen.... kuang3...
ni... kawan aku... kawen semalam... buat kecik2 je... akad nikoh.. mmg lah buat kecik... mane ader org buat grand2...



ni member2 kampung hok mari.... ni member dekat2 rumoh je lah.. hok jauh2 tu dop mari lah ... geng2 ni dop bleh g ramai2... jadi majlis laen plk kekgi.... ramai ni pom bising bangor dosh... masing2 dop makang samang dekpong... maen redoh je.... ha3...

neway,, SELAMAT PENGANTIN BARU lah yee.... moge bahagier ke akhir hayat....

berdiri dari kiri : Zudin, Semie, Ayie, Sodek, Mat Cha, Mat Hanif, Kero

Duduk dari kiri : Leli, Wahab, Aku

19 January 2010

UTUSAN malaysia

Artifak lombong Bukit Besi diwarta

DUNGUN 19 Jan. - Kerajaan negeri akan mewartakan semua artifak peninggalan kawasan perlombongan Bukit Besi dekat sini, sebagai bahan bersejarah sekali gus dijadikan salah satu produk pelancongan utama negeri.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, pihaknya akan meminta Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) menyiapkan laporan lengkap berhubung cadangan itu untuk diserahkan kepada Muzium Negeri bagi tindakan selanjutnya.

Katanya, walaupun kerajaan negeri bercadang membuka semula kawasan perlombongan itu, semua artifak bersejarah akan dikekalkan.

''Kita tidak akan musnahkan artifak itu kerana banyak kawasan perlombongan di negara lain dikekalkan dan dijadikan bahan bersejarah," katanya semasa melawat kawasan peninggalan perlombongan bijih besi di sini semalam.

Bandar Bukit Besi sendiri satu ketika dulu merupakan bandar paling maju pada awal tahun 1920-an sehingga ditutup pada tahun 1974 selepas ia dikatakan mengalami kemerosotan.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, kerajaan negeri telah memutuskan kawasan perlombongan itu yang kini terbiar akan menjadi sebahagian lokasi bersejarah.

Katanya, projek pengeluaran semula bijih besi akan dimulakan selepas kajian kesesuaian dilakukan oleh sebuah syarikat perunding.

Menurutnya, kawasan berkenaan dikatakan masih menyimpan sebanyak lima juta tan besi.

Beliau memberitahu, ia akan dibangunkan semula selepas beberapa urusan berkaitan termasuk penubuhan sebuah konsultan diwujudkan kelak.

_____________________

aku kalau bab bukit besi ni mmg aku suke... ha3.. bukan ape.. kalau nok tahu dulu ayoh aku keje kat bukit besi... tp bukan kat lombong... ayoh aku keje kat kilang papan situ.... dengan hasil keje kat bukit besi tu lah... ayoh aku besorkan aku... serte adik beradik aku... sekarang ayoh aku pencen dos.. bulan 5 hari tu...

boleh kate, bukit besi byk berjase dlm tumbesaran aku... ha3

18 January 2010

UTHM dalam kenangan...

lagu ni menggamit kenangan betul... ha3

video

teringat mase dulu2...

17 January 2010


realiti zaman sekarang... ha3... macam sial je.. tp ni lah sebenornye yang berlaku... kalau tanyer semua dop ngaku... bodoh...

13 January 2010

cerite petang kelmaring...

balik keje... aku pg rumoh pok dulu... lepak2... sembang2... dengan saing2... dekat2 pukul 7 baru balik rumoh...

sampai dekat jambatan... aku nampok krete member aku...member aku ke??... member abang aku sebenornyer.... tp aku berkawan gop lah dgn dier... ha3... TA* 7**2... aku pom msg lah... "Mari mane bro?".... lepas tu dier call aku... "ader mane tu"....."aku: ade dekat traffic light depan ni, guane?"..... "Dier: tayar krete bocor ni..."..... "aku: Tunggu ah"

aku pon gi lah... aku bukan pandai pasal krete nim... so kene tunggu member dier sorang lagi.. lame jgk nok ke sampai... sembang2 kosong.... bile member dier sampai.... so tukor lah tayar tu... aku tengok jer... dekat pukul 8 baru siap.... ha3..

untuk pengetahuan, aku just tengok sahaje... bukan aku reti.. ha3...

SPEK baru

kelmarin aku pegi buat spek mate... maklumlah mate koho rabung lening... ha3... lame doss nok buat sebenornyer... tp nok wak guane, ni baru berkesempatan.... hu3.... niat sebenornye... nok tukor cermin je.. pegi kedai, org tu kate, bingkai rosok doh ni... kene panas, sebab tu cermin napom macam nok cabut doss nim...

pikir kejap... humppphh..... buat baru je lah... aku pom memilih lah.... cari yang murah2 skit... last2 aku ambik hok nim.... RM300 lebih... tu je hok aku mampu.... aku suker hok jename timberland tu...... tp mahal sangat... RM880... bingkai sahaje... dop masuk cermin lagi.... cermin tu pon aku ambik hok muroh skali... ha3... x dop modal boss....

ni paper bag dier

ni kotok dier...


ni spek dengan kotok spek.... hu3..

ni je lah hok termampu.....

hati BERKENAN

ni motor member aku.... (pembukaan ayat yg kurang baek.... cikgu aku kate lah)..... ni motor jalan2... motor 125-z dier untuk lumbe... ha3... name pon pomen sendiri... ha3...

aku bukan nok kabo pasal tuan dier, tp pasal motor dier... tengok mcm standard... mcm baru keluor kedai... tp kalau bawak... perh... enjin dok mcm enjin 100 doss... rase mcm enjin 125 yg 4 stroke tu.... dop tahu lah dier buat mcm mane..... aduhai...

tengok2... side mirror 2 batang... siap stiker left dgn right tu ader lagi... ha3..


rim depan... 125-z satu set (rim+disc brake).... dlm gambor nampok mcm huduh skit...

brake belakang... amat complicated... nampok mcm ringkas... tp bile tengok sendiri... pening kepale aku tengok... dlm gambor x nampok sbb terlindung.... mungkin org lain dop suker... tp aku suker... nampok kemas... hebat jer...

dop ingat nok kabo... harge rim motor ni... lebih mahal daripada harge motor tu... ha3...

12 January 2010

JENIS tudung

1.Tudung ‘Mickey Mouse’

-Pemakaian tudung yang hanya menutup bahagian rambut dan kepala tanpa menutup kedua-dua telinga.Barangkali untuk menunjukkan subang atau apa-apa perhiasan. Pemakaian yang lebih teruk ialah apabila tudung tersebut dililit sehingga menampakkan leher.

2.Tudung Lilit

-Jenis tudung ini jika dilihat telah menutup keseluruhan kepala termasuk telinga tetapi tidak dilabuhkan menutup dada dan hanya dililitkan di leher sahaja.Kriteria menutup dada tidak dipenuhi seolah-olah ingin menayangkan kurniaan yang tidak diberikan kepada kaum lelaki.

3.Tudung ‘See Through’

-Salah satu jenis tudung yang popular ini banyak dilihat di merata tempat,kain tudung yang nipis menampakkan leher dan telinga walaupun telah menutup lengkap.Lebih teruk jika tidak memakai anak tudung kerana ianya seperti tiada beza dengan mereka yang tidak bertudung.

4.Tudung Jambul

-Pemakaian jenis ini banyak dipromosikan dalam drama-drama Melayu yakni menutup separuh rambut di bahagian belakang dengan membiarkan yang depannya tersembul keluar seperti jambul unta.

5.Tudung ‘Singlet’

-Tudung yang sempurna tetapi dengan hanya memakai lengan pendek menyebabkan aurat dan lain-lain perhiasan yang sepatutnya ditutup daripada menjadi tatapan umum.Tiada kelongaran hukum tentang penutupan aurat di kawasan awam hatta hanya untuk bersukan.

6.Tudung Saji

-Sekejap pakai,sekejap tidak.Tudung atau lebih tepat dikatakan selendang yang hanya menjadi perhiasan leher.

Boleh dilihat di kenduri-kenduri kematian yang mana selendang tersebut akan turun dan naik diangkat si pemakai seolah-olah menjadikannya seperti tudung mengikut keperluan situasi.

10 January 2010

Anugerah juara LAGU

AJL tahun ni... aku rase gempaks habis........ mmg best kalau nak banding dengan edisi yang dulu2.... aku sendiri pon x bley nak buat pilihan lagu mane yg akan menang sbb semua sekali best...

pengacara pon best especially Faizal Ismail.... mmg best, menbuatkan suasane jd happening tp yg 2 orang lagi tu mcm x mampu untuk menandingi FBI.... tabik lah FBI....

aku ala2 kecewa sbb Faizal Tahir menang sbb nampak sgt pilih kasih... asal ader faizal tahir mesti dier menang... nampak sangat faizal tahir anak emas tv3.... dan pihak tv3 x perlulah untuk menafikan semua tu sbb semua org dah tahu... hu3...

yang laen aku setuju je... yuna best... aizat pon best... tp vokal black... 1 dalam 1000,,, mmg patut menang, suare pelik tp sedap.... ha3...

neway.... i like AJL 24...

05 January 2010

cube lah BUAT

1 – Copy text yang berwarna biru di bawah
2 – Paste in Note Pad (Full Screen)

3 – Tekan “CTRL+H”

4 – Di Colum “Find”, taip 6

5 – Di colum “replace”, taip _ (under score)

6 – Dan kemudian klik replace all… lihat apa akan berlaku!!!

6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666669966666 6996699999999669 9666699666666666 6666696666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666996666 9966699999999669 9666699666666666 6666999666666666 666666666666
6669966666996699669 9666666669966666 9966666666699669 9666699666699669 9666699666666666 6669969966666666 666666666666
6669966966996699669 9999999669999999 9966666666669999 6666699666699669 9666699666666666 6699666996666666 666666666666
6669969996996699669 9999999669999999 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 6999999999666666 666666666666
6669999699996699666 6666699669966666 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 9999999999966666 666666666666
6669996669996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9666699666666669 9666666666996666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9999999666666699 6666666666699666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6699666669966666666 6966666666699999 9996699999999669 9666666996666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666666 9996666666699999 9996699999999666 9966669966666666 6999666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666669 9699666666699666 6996699666699666 6996699666666666 6999966699669966 6666669966666996 666666666666
6699999999966666699 6669966666699999 9996699999999666 6699996666666666 6996996699669999 9999669966966996 666666666666
6699999999966666999 9999996666699999 9996699999999666 6669966666666666 6996699699669999 9999669969996996 666666666666
6699666669966669999 9999999666699966 6666699666666666 6669966666666666 6996669999669966 6666669999699996 666666666666
6699666669966699666 6666669966699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666999669999 9999669996669996 666666666666
6699666669966996666 6666666996699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666699669999 9999666666666966 6666666999999996 6666666999999966 9999999966699966 6699999999666666 666666666666
6666996666996669999 9999666666669996 6666666999999996 6666666999999996 9966669966669966 6699666699666666 666666666666
6666699669966669966 6666666666699699 6666666996666996 6666666666666996 9996669966669966 6699966699666666 666666666666
6666669999666669999 9999666666996669 9666666999999996 6666666666669966 9969669966669966 6699696699666666 666666666666
6666666996666669999 9999666669999999 9966666999999996 6666666666699666 9966969966669966 6699669699666666 666666666666
6666666996666669966 6666666699999999 9996666996996666 6666666669966666 9966699966669966 6699666999666666 666666666666
6666666996666669999 9999666996666666 6699666996699666 6666666999999996 9966669966669966 6699666699666666 666666666666
6666666996666669999 9999669966666666 6669966996666996 6666666999999996 9999999966699996 6699999999666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666

04 January 2010

BUNYI netup

tadi ade bunyi letupan kg area kuale terengganu... tp dop berape pasti ape bunyi itu... aderkah sekadar bunyi biase semate-mate atau mmg berlaku plk kejadian mcm thn 2007 dulu... hu3... aku pon tak taw...

03 January 2010

Pemain bola sepak liga kebangsaan boleh mendapat hingga Rm7,000 ke Rm8,000 sebulan tapi main macam budak sekolah sedangkan graduan universiti yg bertungkus lumus selama 18 tahun kat sekolah hingga pusat pengajian tinggi hanya menerima gaji permulaan Rm1,250 sebulan.


mmg babi tahap gabang lah weh.... base benggong... kalu maen bola menang sokmo dop aper gop... ni sekali menang 1000 kali kaloh... bodo pe tahik...

pihok hok bertanggungjawab... sile ambik tindakan...

02 January 2010

APIZ master

adik apiz oii.. ang nak suruh aku update blog ek?... ni ader cerite sikit bermula 30 disember 2009 sampai 2 januari 2010

hari rabu tu (30 Disember 2009)... aku naek bas pegi KL.... pukul 11.00 pagi... bas punye lah slow.... pukul 7.15 baru sampai putra... ni semua sebab kes excident hari tu lah ni... letih giler duk dalam bas lame2.... sbb dah berape bulan dop naek bas... dulu time duk johor... stakat 10 jam tu... maen2 je...

sampai KL kak chik dgn abg din tunggu dos kat putra, lepas tu terus pegi USJ1.... sbb esok tu aku ader keje skit dekat situ... boleh tahan jgk jauh.... tp lalu highway, dop lah rase mcm jauh sgt... lepas jumpe tempat tu, gi makan plk dekat restoran seafood dekat bagan, port klang... makan kat situ kire ok lah... tp yg aku kurang faham pasal sotong tu... sbb semua dlm pinggan tu kepale sotong.... tp x tahu lah kalau aku tersalah bace dlm menu tu... lantak lah... rembat je aku... ha3.. lepas tu baru balik rmh.... letih siot..

ketam... sutun... udang.....

esok tu (31 disember 2009) pagi pegi kat USJ1 dgn kak chik... selesai semua keje... pegi kat alam sentral shah alam... saje nok jalan2 sbb kak chik kate lame doss dop gi shah alam... shopping skit... makan skit.. lepas tu baru balik... sampai rumah dalam pukul 2.00 ptg... lepas tu tido sepuas puasnyer... hu3....

malam plk, pegi kat dataran merdeka sambut tahun baru... turun lewat skit... dekat pkl 11.00 mlm... samapi situ, punye lah ramai makhluk... tp yg aku perasan, ramai org indon daripade orang malaysia... terase mcm duk kat bandung lah plk... ha3.. lepak2 tengok konsert kejap, lepas tu "HEPI NEW YEAR".... tengok bunge api selame 10 minit... kat Kg aku pon ader bunge api jgk... tp dlm 5 minit je (member aku bagi taw)...

habis konsert + bunge api... semua orang balik... bleh tengok lautan manusia... ramai gile... pelbagai ragam... dengan pelbagai pakaian yg ketat ade, yg kecik ader, yg busuk ader... pendek kater semua bende ader... aduhai... rosok manusia sekarang.... yang paling best.. lelaki bertetek besar... tp yang lagi best... siap ader lelaki laen yang sedang melanggan.... yang tambah kelakar, body pondan tu lebih besar daripade pelanggan... aku pom x tahu, sape menonggang sape... ha3..

lepas tu pegi makan steak dkt restoran the ship kalau dop silap... dkt kg baru... best jgk lah... tp sedap mkn nasi lauk budu lagi... hu3.


esok pagi 1 Januari 201o... mat yie reply sms aku yang aku hantor mlm thn baru tu... lepas tu ajok keluar pegi sunway... aku on je... duduk rmh pon boring jgk.... srh kak chik hantor sampai stesen komuter putra... lepas tu naek komuter pegi sg buloh.... yg menjadi tragedi hari tu ialah aku silap naek train.... aku sepatutnye naik train ke rawang... tp aku naek yg pegi sentol... nasib baek dekat je... dop sampai 5 minit... so kene pusing semula... ha3... pengalaman tu beb...

lepas tu lepak2 rmh mat yie... sembang2 bende yang dulu2... tanye member2 perkhabaran member2 lame... ha3...

petang tu pegi ambik awek dier kat jalan lok yew (betul ke eje gitu... ape2 je lah)... lepas tu ingat nok pegi KLCC... tp last2 balik ke sunway semula... pegi makan steamboat dekat restoran FLAMING.... aku ni darak sikit... aku dop reti makan bende2 gitu....

tp kalau ader orang tunjuk... aku ok ajer... tamboh plk kalau ader org belanje.... lagi lah aku ok... ha3... tgh sibuk2 menyediakan hidangan... ader orang wak tupoh air... ha3.... baek ngaku sape buat... tp hok paling penting... org itu bukan aku.... tp x ape... buat lawok time makan dop aper... x dop org maroh... hu...

makan..makan... sampai kenyang... aku ni makan byk jgk... tp kalau makan ketam.. mmg aku fail skit.. sebab dop reti nok koyok... makan2 gitu je lah.... tp bleh tahan gok byk aku rembat... maklumlah orang belanje... ha3

benci aku mung senyum gitu yie... pe tahik... ha3

lepas tu balik... lepak2 kat rumah je....

esok pagi balik kg.... bas pkl 10.30 pagi... sampai kat kg dekat pkl 7.00

tu je.... sekian