27 June 2016

22 Ramadhan 1437

post pertame untuk tahun 2016.. hari ni hari isnin.. 27 jun 2016.. bersamaan 22 ramadhan 1437 hijrah.. kejap je waktu berlalu.. tup..tup.. nok raye pulok doh.. tahun lepas raye berdua.. tahun ni insyaAllah panjang umur akan beraye bertige.. bersama isteri dan jugop anok dare kesayangan papa dan ibu.. persiapan raye.. Alhamdulillah.. serbe sederhana.. takdop ape yang hendak dirayekan sgt.. kecuali anak dare tu je lah.. semua bende untuk dier.. ni untuk Dhiya.. tu untuk Dhiya.. serbe serbi untuk Dhiya.. jarang2 sekali untuk ibu.. papa??... biarlah dulu.. kalau rase nk beli.. nanti papa beli lah sendiri.. papa ni macam biaselah.. tengok atas mood. hahahaha

bercerite pasal Dhiya.. Alhamdulillah Dhiya membesor dengan sihat.. demam sebulan sekali tu perkare biase.. budok nok membesor.. biaselah.. perkembangan Dhiya agak cepat compare dgn budok lain.. anok member2 seusia Dhiya ade lah baru boleh guling2.. nok duduk pon still dop buleh.. tp Dhiya advance.. merangkak dengan jaye nye.. laju je dier merangkak.. bukan stakat tu je.. suke sgt tgk pagar.. meje.. rak.. atau ape saje bnde2 yg boleh dijadikan tempat untuk berpaut.. nok berdiri.. bimbang sokmo papa tgok.. papa bukan nok manjekan sgt anok dare tu.. tapi kadang2 bimbang jgk.. takut dier sakit.. stakat jatuh skit2 tu.. biase.. selalu sgt.. kat taska cikgu bagi tahu Dhiya ni nakal.. suke kacau org.. orang isap puting.. laju je dier pegi.. pastu cabut puting org.. then senyum.. same jgk kalau org isap botol susu.. laju je dier pegi.. nk tarik botol susu orang.. hahahaha.. aduhai anok.. dop ape lah.. Dhiya nok berkawan lah tu... 

life sekarang................
macam biase2.. tak banyak yang berubah.. masih lagi membujang dikala malam minggu.. hahaha.. lagi pon isteri aku tahu dengan sape aku keluor.. ke mane aku pergi.. so xde ape yang perlu dirisaukan.. lagi pon aku ni seorang yang setia.. hahaha.. setia hanya pada yang satu... cumenye keadaan ma dgn pa je yang dop menentu.. kesian tgk pa.. sakit yg dop tahu ape puncenye.. berubat sane.. berubat sini.. hantar hospital.. scan itu.. scan ini.. ade penyakit.. bile berubat kampung.. ade macam2 tafsiran.. ade yang kate sake.. penunggu.. buatan orang.. mungkin betul ini semua akibat gangguan makhluk halus.. lagipon dalam islam sendiri mengajar kite.. jin dan syaitan tu memang wujud.. dan kite wajib percaya dengan makhluk yang kite tak mampu lihat dengan mata.. ma pulok.. kadang2 sihat... kadang dop sihat.. leloh.. org key ell panggil semput.. hari2 makan ubat.. dop bleh buat keje2 berat.. kalau dop.. silap hari bulan.. check in rumah tinggi dekat dengan pantai batu buruk tu... tp aku percaye.. semua ni ujian Allah bagi.. nok uji sejauh mane kite mampu bertahan... kami akan terus berikhtiar agar semuanya kembali seperti sedia kala...

oklah.. tu sajelah coretan untuk kali ini.. nanti ade mase.. update lagi.. bile???.. entohlah.. tengoklah kalau rajin.. hahaha.. mood rajin datang setahun sekali je... kui..kui..kui...

terime kasih... Assalamualaikum....

31 December 2015

lebih setahun berlalu tanpe sebarang post kat blog ning.. almaklumlah dunia pemblogian ni dah makin hilang dari alam maya ni.. tp aku masih lg bertahan.. masih lagi dop delete akaun blog ni... biarlah menjadi memori dan kenangan hidup.. bile dibace semule.. ade rase sedih.. ade rase bahagie.. ade rase rindu.. macam2 rase lah yg ade..

setahun berlalu... macam dah berlaku.. ade suke.. ade duke.. terlalu banyak sampai aku sendiri pom lupe ape yg dah jadi pade aku ni... 

20 DEC 2014... aku tamatkan zaman bujang... kawen.... jadi laki orang doh... walaupon kadang2 aku sendiri seakan tidok percaye.. aku ni kawen doh.. urusan rumah tangge.. dop perlulah dibincangkan dengan panjang lebor kat sini... ke guane... 

lepas kawen.. ape yg paling ketare berlaku pd hidup aku ialah .. aku dop buleh balik kampung aku tiap2 minggu macam dulu... dulu kalau hari khamis je.. laju je aku tembor lari dari bandor metropolitan kemaman idaman ning... balik bukit payong.. tp lepas kawen.. kene gilir2.. balik rumoh mertua pulok.. mujurlah dekat je.. dalam 1 jam perjalanan jarak mase dari rumoh aku ke rumoh mertua tu...

waktu cepat je berlalu.. lepas lebih 10 bulan kawen.. aku dah jadi PAPA... 22 OCT 2015.. mase isteri nk bersalin tu.. aku ni tak tahu ape nok buat... rase kelam kabut.. dop tahu macam mane nok di ceritekan.. ramai yang tanye.. macam mane rase.. macam mane feel.. yang aku jawab cume "ENTOH".. aku sendiri dop tahu ape yg aku rase.. yg penting semua selamat.. Alhamdulillah.. dapat anak perempuan... Nur Dhiya Nadhifa namenye... Sinaran Cahaya yang Suci... InsyaAllah akan dididik dengan penuh sabar dan amanah.. agar menjadi anak yang solehah...

urusan kerja usah ditanye.. macam2 berlaku.. ekonomi jatuh.. kampeni mule terminate staff.. tapi syukur.. aku masih lagi disini menjelang tahun baru 2016.. semoga rezeki aku tetap disini.. walaupon agak pedih dgn pengurusan syarikat yang menyakitkan... tp yang penting aku gembira dgn keje aku... gembira dengan kawan2 di sekeliling aku... 


*** sekadar gambar hiasan.. 

09 October 2014

Hari raya Aidiladha... hampir seminggu berlalu... baru hari ni ade sedikit kelapangan utk update blog yang rase2nye sudoh berbulan tidok diupdate. 

Bermule pagi raye.. bangun lewat skit.. doh nok buat guane.. orang tido.. aku duk tgk tv lagi.. pagi raye dop pegi mane2 pon.. sebab macam biaselah kampung aku tu kalau raye haji ni mmg tak dop sambutan melainkan utk orang yg buat ibadah korban.. oleh kerane aku tidok terlibat so aku takdop lah beria sgt nok sambut raye... tempat mule2 aku singgoh ialah tanah perkuburan islam kampung tasek.. menziarah pusara arwah kakak.. lame doh nok gi.. tapi takdop kesempatan.. last sekali datang ziarah mase hari raye aidilfitri hari tu.. mule2 sekali aku tersenyum.. tengok pokok bunge yang aku pacok time raye hari tu hidup.. sebab dulu ustaz aku ade cakap... kalau ade pokok atas kubur.. in sya Allah pokok2 akan berzikir untuk roh arwah.. sebab kalau kite sebagai manusia.. mmg selalu lupe.. lalai.. kalau makhluk Allah yang lain.. mereka tidak pernah lupa mengingati Allah.. tidak berape lame kemudian.. air mata mula berlinang.. terkenang memori sewaktu hayatnye.. tapi tetap redha.. tiade satu pon makhluk Allah yg akan hidup selamanya... semuanya tetap akan mati.. cuma masa yang akan menentukannya.



balik dari kubur.. singgoh kat tempat biase.. rumoh pok hassan aku lah.. sebab kat situ tiap2 tahun akan ade orang buat sembelih lembu.. so boleh lah aku tengok2.. daripada tak buat ape2.. sebab kalau sebut raye haji.. memang hari untuk korban lembu.. so kire aku pegi beraye lah tu.. tahun ni dekat2 situ ade 3 ekor lembu yang tumbang pada raye pertama.. tp aku cume pegi 1 ni je.. malas nok pegi tmpat lain.. sebab aku mane reti nok siang2 daging bagai... tengok orang siang daging buleh lah.



 malam tu pulok.. saing2 ajok tubik minum air.. maklumlah masing2 kerja jauh.. tunggu mase2 gini lah baru bleh lepas same2.. memandangkan hari raye.. semua kedai tutup.. tp pusing punye pusing ade lah kedai yang buke.. tapi macam biaselah.. bile sikit kedai buke.. customer mmg melimpoh ruoh lah... order air pon berejam tunggu.. tapi takper lah ade sikit mase untuk bersembang lame2. Lame dop jumpe.. masing2 bercerite pasal masing2... air sampai 2, 3 gelas sorang.. hahaha... 
 habis lepak kedai.. sambung lepak pantai batu buruk.. antara lokasi wajib untuk orang mude dan parent2 mude untuk lepak2.. kat situ lah masing2 pakat tengok antare satu same lain... masing2 duduk situ nok tengok kelibat.. gelagat manusia.. bleh tengok2 kerete besor.. motor besor yang memang tak mungkin untuk aku memilikinye.. sekadar tengok je lah.. lepak punye lepak sampailah pukul 4 pagi.. barulah masing2 bersurai.. bawak diri masing2.. bile lagi mau jumpe??.. entoh lah... masing2 duduk jauh.. 



xxxxxxxxxxxxx..............................................................xxxxxxxxxxxx

saje aku selitkan sijil ni.. sebab lepas hampir empat tahun.. abang syed sudah jumpe penganti.. dah sibuk buat persiapan kawen.. aku belum dimaklumkan tarikh.. tp aku rase.. mungkin dalam mase terdekat ni.. sebab dia dah postkan gambar cincin dalam facebook.. intagram dan moment wechat... 

tipu kalau aku katekan aku lansung tiade rase ape2.. jujur aku katekan aku sangat sedih.. sebab dia yang sgt arwah sayangi akan dimiliki orang lain... tapi ape pon itu cume rase mainan perasaan aku.. sebab aku tak pernah rasa arwah telah pergi.. aku masih rase baru semalam dia pergi.. mungkin itu yang membuatkan aku sedih bila dapat tahu yang abg syed akan kawen lagi... aku harap lepas ni abg syed masih mcm dulu.. masih anggap adik beradik aku macam adik beradik dia sendiri.. sekurang kurangnye dia dah kotekan janji dia 4 tahun dulu.. dia cume akan kawen bila syed faris haikal (adik) sudah bersekolah.. mase arwah mommy pergi dulu adik baru berumur  3 tahun... (aku ingat lagi mase mommy mati, adik dok tahu ape2 pon.. duk main2 dalam rumoh.. berlari ke sane ke mari.. ye lah dengan umur baru 3 tahun.. ape dia tahu.. yg dia tahu.. orang bungkus mommy dia dalam kain putih lepas tu tanam.. cume dia tanye.. "sebab ape orang tanam mommy adik dalam tanoh" bila hari hujan, "papa.. pegi lah buat atap.. kesian mommy basah kene hujan".. sedih sgt bile aku ingat semua tu)  sekarang adik dah 7 tahun.. sekoloh darjoh 1.. aku harap mak baru adik akan jage adik sebagai mana arwah mommy jaga adik dulu.. 

....Gambar ni.. antara yang paling mirip dgn arwah mommy....



walau ape pon.. aku tetap rase sedikit terkilan dengan sikap abg syed dgn bakal isteri baru dia.. aku tahu mereka berhak untuk berkasih sayang.. tp aku rase mereka mcm tidok ambik peduli lansung dengan perasaan aku sekeluarga.. tidak perlulah aku bercerite kenape.. 

18 June 2014

4TH SUBSEA ASIA CONFERENCE & EXHIBITION 2014

13 june 2014... aku ditugaskan untuk bowok budok2 Diploma in Offshore Engineering ke KLCC untuk lawatan ke Subsea Asia Conference and Exhibition.. aku dop berape bersungguh sgt nok pergi sane... sebab memanglah aku mengajor budok2 Offshore ning.. tp aku ajor subjek yang berkaitan dengan Civil Engineering sahaje.. so kalau ikutkan mane lah aku tahu subsea bagai ning... ape yang aku tahu subsea ni melibatkan keje2 kat dasar laut.. piping.. insulation bagai.. tu je lah.. lebih2 aku dop tahu... tapi nok buat macam mane... terpakse.. lagipon aku pegi dgn pensyarah hok sorang lagi tu... dier tu xpe lah.. dier mmg pure offshore engineering.. mmg dier tahu lah pasal bende2 ning...

bertolok dari ranaco pukul 12 malam... bertolok lewat malam.. sbb nok suruh sampai sane pagi.. almaklumlah.. xdop budget utk bermalam kat sane... so aku dgn student2 semua tidor dalam bas je lah... driver pon x rushing lansung.. drive biase2.. sebab nk make sure perjalanan tu lambat skit.. tak payah tunggu lame kat KL nnt.. 

sampai hentian gombak pukul 6 pagi.. kire ok lah.. sebab exhibition start pukul 10 pagi.. bersiap.. mandi bagai.. dalam pkl 7.30 teruskan perjalanan ke KLCC.. sampai sane dlm pkl 8 lebih... so awal lagi.. dop tahu nok buat ape.. merayap je lah.. shopping mall kat suria KLCC tu pon x bukok lagi time tu..

time exhibition tu... aku dop tahu nok buat ape.. aku takut ade org tanye je.. dari kampeni mane.. tanye itu.. tanye ini.. mampus aku.. kalau aku tahu pasal subsea ok lah.. so aku pon berlakon as a student.. even kat pass masuk tu.. sebesor besor alam tulis name aku.. jawatan aku... pandai2 lah cover line.. dlm exhibition hall tu.. aku kutip ape2 yg patut je lah.. paper beg bagai... lantok lah.. alang2 pegi... kutip lah ape yg patut.. 











exhibition pukul 10 pagi.. pkl 11 aku rase boring doh.. aku pon ape lagi.. sampai KL.. sape lagi hok aku call of coz lah my uncle en. zahari a.k.a pok teh.. pok teh kalau ade KL.. mmg dop pernoh mengecewakan.. ajok je tubik.. no hal.. so lepak2 lah dengan pok teh.. sementare nok tunggu balik tu.. pok teh kebetulan dari opis kat keramat nok ke subang USJ.. so singgoh lah situ... keje macam dier dop perlukan ikut opis hour.. so boleh lah lepak lame2.... aku pon alang2 pegi KL... shopping lah baju sekadar mampu.. almaklumlah.. bulan ni sengkek skit.. sbb kene renew roadtax... huhuhu... gi KL tu pon sbb urusan keje.. kalau dop.. memang dop akan pergi lah....

bertolok balik dari KLCC pukul 4 petang.. dan selamat sampai ke Kemaman jam 10 malam... agak meletihkan.. tp ade lah sikit rase gembire.. sebab walaupon dop tahu ape2 pasal subsea.. tp aku buat2 tahu.. malu pon ade... kelakor pon ade.. nasiblah student2 aku thu.. aku ni bukan org offshore... so diorang dop lah memperlekehkan aku...

sampai sini dulu cerite cinte kite... nanti ade mase.. kite cerite lagi.... bye..bye..

26 May 2014

KONVO 6. RANACO EDUCATION & TRAINING INSTITUTE (RETI) DAN RANCO VOCATIONAL TRAINING PROGRAM (RVTP)

Tanggal 24 may 2014.. berlansungye majlis konvokesyen ke -6 RETI dan RVTP di dewan besar, International Training Center, ITC.. kenape buat kat situ??.. sebab ranaco mane ade dewan... hahaha...

Aku jadi AJK induk untuk Stage and Vanue... maknenye segale berkaitan dengan tempat.. aku yang kene sediakan.. mmg sangat2 memenatkan.. cukup2 membebankan.. macam2 masalah yang timbul... dengan kapasiti dewan yang tidak dapat menampung jemputan.. sbb dulu ranaco akan sewa dewan dengan Majlis Perbandaran Kemaman.. tp tahun ni x dapat sewa.. sebab under renovation.. jumputan semua sekali lebih kurang 1000 orang.. tp dean ITC cume boleh muat 700 orang (untuk duduk dengan selesa).. mula2 buat hanya seorang sahaje wakil pelajar yang boleh masuk.. maksudnye.. pilihlah antara ayah atau mak yang masuk.. lepas tu dapat tentangan hebat dari student kat FB.. so boss pon tak nak dengar sebarang rungutan.. so terpakselah letak 1000 biji kerusi dalam tu.. mmg betul2 padat.. nak duduk pon kurang selesa... tapi nk buat macam mane... kami terpakse...  selit situ.. selit sini kerusi.. rasenye ade dekat 10 kali tukar arrangement kerusi tu.. then settle..  

nok dijadikan cerite.. petang jumaat tu.. geng2 orkestra sampai.. nak buat reheasel .. punye lah sempit.. instrument diorang dekat sgt dengan tmpat duduk.. so nk buat macam mane... kene lah kebelakangkan lagi kerusi.. susun lagi.. lepas tu boss plk srh buat laluan kecik kat tepi.. tukor lagi... sangat2 letih.. keje sampai malam... hari khamis tu.. pukul 12.30 tgh malam baru balik.. hari jumaat pkl 7 balik dari dewan... pkl 8 datang opis plk.. sambung keje2 yg berbaki.. keletihan tu sukar untuk digambarkan.



   
so lepas redha dengan ape yang ade.. pagi2 bute turun rumah dengan perasaan sungguh berdebar.. berdebar sebab takut plan yang dirancang tak menjadi... takut dengan boss yang perangai yang amat menakutkan.. bermule dengan perbarisan pelajar.. tenaga pengajar.. dan vvip.. 

walaupon berdebor.. tp aku tetap excited.. sbb ni 1st time handle konvo.. dan konvo ni lain daripada konvo2 kat universiti.. aku dah 2 kali konvo.. tp konvo ni mmg lain.. mane tak lain.. siap ade nyanyi.. joget2.. ajak student menari bagai.. hadoi... pening aku tgk.. tp happening.. boss pon nampok mcm senyum.. so kire berjaye jgk lah majlis tu.. 


 ni budak2 program RVTP.. dengan dier punye uniform kapal.. ni bakal2 anak kapal..


 lagu diam-diam jatuh cinta.. malam pesta muda mudi... diperdengarkan.. 

DOE stand for Diploma in Offshore Engineering


En. Mohd Noor Salleh.. instructor RVTP paling berpengaruh di Ranaco

 Student RETI sewaktu perarakan masuk

 Tarian tradisional TERENGGANU

hari sabtu.. selesai konvo.. aku sgt2 penat.. energy takde lansung.. 3 hari bertungkus lumus.. majlis berjaya jgk.. tp bukan sbb aku.. tp sebab kerjasame dari semua ajk.... aku puas walaupon aku letih.. hari ahad masuk keje... DEMAM... tu lah hadiah konvo utk aku... hahaha...

21 May 2014

siape DIER

ramai yang bertanye... siape lelaki tu.. siape brother tu... yg paling tak tahannye.. ade yg tanye... boyfriend ke??.ade jugok hok pikir sampai ke aroh macam tu..... sebab profil pic aku kat fb dgn wassap.. aku letak gmbor dier.. sbb aku ade letok.. sbb aku rase aku hudoh.. and kalau aku letok pic aku.. mesti ade hok mengutuk..  hurm.. jap ek nanti aku cerite... nok gi smayang asor jap... nok dekat pkl 6 ptg doh ning... tunggu..............

ok.. sambung semule cerite aku..

name penuh brother ni aku dop tahu.. tp yang aku tahu.. dari aku kecik sampai lah sekarang.. aku panggil dier abang diey.. panggil abang lah sbb dier jauh lebih berusia dari aku.. mungkin seusia dengan akak aku yang sulong.. by the way.. abang diey ni pon anak sulong jgk.. so no wonderlah org kampung dier panggil dier DIEY POK LONG....

macam mane boleh kenal??
aku kenal sejok aku kecik2 lagi... makcik aku kawen dgn pakcik dier... nampak macam sedarekan?? tp takde pertalian pon..tp bile org tanye.. aku cakap je lah sepupu aku... mls nok explain panjang2..lepas tu.. membawak ke besorlah... aku pon dulu bukan rapat sgt pon... cume 5 tahun kebelakangan ni je aku baik skit.. selalu sembang.. mungkin dulu aku ni budak2... so dia malas lah nk sembang isu budak2.. sekarang dah tuer.. boleh lah ajak sembang...

ape yang unik pasal dier??
hahahaha... ni part yg paling best skali nk cerite... yg uniknye.. ingatan dier kot.. just ckp je.. "abg diey.. kenal dop krete no plat ning?".. kalau 10 yang ditanye.. mungkin 8 daripadenye.. dier kenal.. even tak kenal muke or tuan krete tu... tp dia tahu krete tu krete ape... tp untuk kawasan kuale terengganu je lah.. kalau masuk kawasan lain.. mmg lah dier tahu.. ni lah kalau nak kenal JPJ kg aku... hahaha...

satu lagi... dia akan tahu semua perkembangan pasal kawasan tu... dengan pergerakan aku skali.. "tadi gi mane laju sgt.. bowok motor/krete.. begitu.. begini".. masalahnye.. aku tak nampak pon dier ddk kat mane.. jgn kate area kg.. kalau aku pegi jauh sikit pon dier tahu... ade je informer yg akan bagi tahu... tp yg paling best.. kalau ade berite2 hot area kg.. dier tak kan bagi thu... tp dier konon2 tanye kite... pasal bende tu.. sedangkan dier mmg sedia tahu pasal bende tu... ayat memerangkap tu yang paling penting...


bab pakaian... abang diey aku ning.. mmg sgt memilih... sorry to say lah.. mmg susah untuk tgk dier dalam keadaan selekeh.. baju nok timberland aje.. sluor nok levis 501.. kasut adidas... mcm duta produk pon ade.. jarang sgt lah kelihatan selekeh.. smart sepanjang mase..

pasal bola... ni peminat bola tempatan no 1.. sebut je pemain mane.. semua kenal.. jurulatih pasukan mane.. negeri mane.. just asked.. he will answered u.. correctly.. sebab tu dier panggil aku faiz shobri... alaaaa.. pemain bola tu.. padahal aku pon x kenal yang mane satu... aku kenal name je lah.. hahaha...


ape lagi nak cerite... cukup lah kot... tp kepade mane2 yang nak berkenalan... better forget it... sbb abang diey aku ning.. dah kawen.. ade anok 3 doh.. hahaha... tp dop saloh mencube.. mane tahu bleh jadi bini no 2... hahaha selamat mencube...

29 April 2014

permainan tradisional



rajin bebenor update blog aku ni... almaklumlah ade internet.. dulu opis ni xde internet.. sebab pindah dari opis lame.. sekarang baru ade... lagipon ade org remindkan aku pasal blog aku ni.. padahal mmg dah lame aku dop update.. so bile ade yg request.. aku cubelah untuk memenuhi kehendak.. walaupon di zaman sekarang.. orang dah tak de berblogging sgt macam 5.. 6.. tahun lepas.

berbalik pade tajuk.. permainan tradisional.. oleh kerane org kampung aku tu sedikit kekampungan **tapi aku xde hal.. at least aku kenal skit permainan kampung** so kami still ade pertandingan wau.. nampak je macam pertandingan biase... tp alhamdulillah.. sangat meriah.. tapi tak mampu menandingi tahun 2009... tahun tu.. tahun paling havoc sepanjang aku melibatkan diri dalam permainan wau ni... selepas hampir 5 tahun.. akhirnye tahun ni kemeriahan sedikit terase.. 

for the first time.. ade jugak budak2 buat pengajuran kecik2.. yuran pertandingan RM5 seorang.. tgk lah berape penyertaan.. kalau ade ramai.. boleh lah dapat habuan besar skit.. contohnye kalau ade 10 penyertaan.. dapat lah RM50.. so sebab sikit.. hanye johan je dapat hadiah... kalau ade dalam 30 penyertaan dapat lah RM150.. so blehlah bahagikan nombor 1 sampai 3.. macam tu lah lebih kurang...




 lepas pikir punye pikir.. member ajak buat penganjuran.. aku macam biaselah.. bab2 borang... hadiah.. aku boleh settle.. kami decide nk buat hadiah barangan elektrik.. hadiah kecik2.. kipas angin, periuk nasi elektrik, blender, dgn dapur gas.. dengan adelah sedikit saguhati... kire punye kire.. modal pakai dalam RM900.. gamble je lah.. untung sabut timbul... keluarkan modal sendiri... 

lepas borang semua dah siap.. edarlah kat mane2 kampung berhampiran... pertandingan hari jumaat... tarikh tutup penyertaan hari khamis.. time hari rabu tu.. penyertaan tak sampai seratus.. masing2 gelabah sebab tak balik modal.. takpe.. tunggu lagi sampai hari khamis malam... hambik kau.. kire punye kire.. ade lebih kurang 250 penyertaan.. gelabah aku siapkan kan jadual.. tp alhamdulillah.. siap jgk.. 

di hari kejadian... masing2 tak cukup tangan melayan kerenah.. macam2 peel perangai.. kami semua main tgh panas terik.. so emosi kene jage.. cakap jgn sebarangan.. takut jadi bende2 tak elok.. ade je yang sampai bertumbuk.. sbb masing2 panas.. panas cuace membawe ke hati.. hahahaha.... oleh sebab banyak pernyertaan.. terpakselah pertandingan dipanjangkan ke hari esoknye... syukur Alhamdulillah... semua berjaya.. walaupon ade yg kurang berpuas hati dgn mutu pengadilan... nak buat macam mane.. semuanye manual.. tgk tali.. kadang kedudukan lain.. angle lain.. tali nampak lain... tp mcm biase penganjur mengamalkan sikap veto.. keputusan pengadil adalah muktamad... so pertandingan 2 hari selesai...


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


selang 2 minggu kemudian.. ade plk yg request suruh buat penganjuran sekali lagi... hadoi.. aku ni bukan rajin sgt.. tp nak menolak tak sampai hati.. so buatlah sekali lagi.. tp aku tetapkan syarat... penyertaan jangan lebih daripada 100 penyertaan.. sebab aku malas nk susun jadual dan nak habiskan pertandingan dalam mase satu hari sahaja..

 permintaan dikabulkan... hanye ade 90 penyertaan.. hadiah macam biaselah.. bile penyertaan kecik.. penganjur tak sediakan hadiah yang besar nilainye.. tp biasenye peserta tak pentingkan hadiah.. tp mereke pentingkan name.. "siape menang main wau mggu lepas??.... mamat TM bleh no 1".. so berbanggelah sampai seluruh pelusuk kampung... hahahaha...


Alhamdulillah... dalam tempoh satu hari.. semua selesai.. perjalanan pon lebih lancar berbanding yang kali pertame dulu.. ye lah.. penyertaan sikit.. penganjur nak buat keje pon senang.. tak payah pening2 kepale..



lepas tu ade plk yg request nak buat lagi.. hadiah no 1 dapat mesin basuh plk.. duit semua dia yang nk sponser.. untung rugi belakang kire... hadoi.. aku tak larat dow.. ingat tak letih ke... duk main tgh panas... dari pukul 3 ptg.. sampai lah petang... dah lah sekarang musim panas... so aku belum memberi jawapan lagi.. huhuhuhu

tp syok sebenarnye bile join geng2 ni.. walau panas.. berpeluh sampai ke jub** tapi best.. bleh gelak2.. tgk telatah manusia... macam2 ragam.. ade yg tak puas hati.. ade yg just diam.. sampaikan sepatutnye wau dia dapat.. tp tak bagi tahu.. last2 ade orang lain mengaku... tak pasal2 hadiah melayang.. 

28 April 2014

Tanggal 26 April 2014... maka tamatlah zaman bujang one of my beloved friend.. yang banyak mambantu.. susah senang aku dulu sepanjang aku menetap kat kuala lumpur tak lame dulu... 

aku panggil dier pok teh.. ni panggilan dari zaman aku budok2 lagi.. sebenarnye aku dengan pok teh tak dop sebarang pertalian saudare pon.. cume mak sedare aku... kawen dgn pak sedare pok teh.. so macam ader pertalian.. tapi sebenornye takdop pom... huhuhu... dulu mase aku stay KL ramai jugok kawan2 pok teh tanye aku ni sape... sbb malas nak ulas panjang lebar.. dengan selamber pok teh bagi tahu "ni anok sedare aku".. aku pon iyekan aje lah...

walaubagaimanepon... bermule tarikh 26 april 2014.. pok teh dah officially jadi sedare aku.. sebab ape?? sebab pok teh kawen dgn kak ngah... yang mane.. kak ngah itu adelah sepupu aku... so makne kate... pok teh tu laki sepupu aku,,, senang cerite... kami sekarang jadi sepupu... hahahaha.. jodoh.. sape tahu.. daripada kawan.. sekarang dah jadi saudare..



kalau tgk daripada rupe... mmg pok teh agak berusia sikit,.. almaklumlah zaman mude selalu pikir hal adik adik.. hal keluarge.. sampai hal diri sendiri pon tak diambik tahu.. anak sulong katekan.. Aku antare orang yg sangat terharu dan gembire bila pok teh sah jadi suami orang.. sebab dulu, waktu kami duduk satu rumoh.. tiap2 hari aku akan tanye "pok teh bile nak kawen... lambat lagi ke.. kalau kawen,, orang nok jadi pengapit"... hahaha... 


tapi malangnye.. mmg takdop pengapit utk kedua-dua pihak.. hahaha.. kempunan aku nok jadi pengapit.. tp dop ape.. orang kate.. kalau kite jadi pengapit orang... nanti kite lambat naik pelamin... ye ke?? hurmmm... atau adekah hanye dakwaan palsu semate... 



takdop banyok yang hendak dicerite... cume aku nok bagitahu... aku antara orang yang paling gembire hari tu... sangat2 happy sebab pok teh akhirnye kawen jgk... hahahaha... aku??? tungguuuuuuuu


last sekali... semoge pok teh dan pasangan bahagia sampai ke hujung nyawa... cepat2 dapat zuriat.. semoga bahagia selamanye...

10 April 2014

2014

semekooommmm...

ade org dop ning.. tuan tanoh baru tunjuk muke.. hahahaha.. lame sgt2 doh rasenye dop update blog ni.. jarang doh buke blog.. dop macam dulu lagi.. zamang lening dok macang zamang ritu.. ngadap ke komputer berjam-jam.. lening padang buat keje je..

keje aku macam biase lah.. buat tu.. buat ni.. masuk kelas.. kuor kelas.. layankan perangai student hok beribu macam.. sorang gitu... sorang gining.. pening paler.. nok maroh pom.. besor2 belake doh.. dop kan nok pulas linger lagi.. harap2 paham lah nape hok aku duk bleber dalam kelas tu,.

gembire atau tidok.. nok kate sgt happy.. xdop kot manusia hok happy sokmo sepanjang hidup.. tp ikhlas aku kate walau beban keje banyok.. dengan peraturan kampeni yg kadang2 mengarut dan dop bleh diterime akal.. tp aku selesa dengan keje aku sekarang.. walaupon dop sehebat orang lain... tidok mahal gaji macam kawan2 seangkatan dulu.. tp Alhamdulillah.. aku amat bersyukur dengan segale kurniaan Allah ning...

keje sekarang jauh berbeza dengan keje2 yg dulu.. insyaAllah kalau diberikan keizinan dari yang Maha Berkuasa.. aku akan cube utk stay lame dlm line ni...

11 August 2013

SEKIAN LAME

Assalamualaikum...
ape kabo kpd para pembace blog aku... ade org lagi ke bace blog ni.. hahaha.. hari ni baru raye ke-5... tp aku 2 hari doh kje.. gembire sgt... :(...

cerite pasal raye.. Alhamdulillah tahun ni serbe sederhane.. bolehkan bagi duit raye pd adik2.. anak sedare.. budak2 yang sepatutnye.. walaupon aku agak sengkek tahun ni.. tahun ni dapat jugak buat lemang even orang lain yg buatkan.. aku just bagi duit je.. almaklumlah perantau.. mane dan nok buat semua bende tu.. balik pon sehari sebelum raye...

pasal baju raye.. cukup dengan baju melayu saje.. and t-shirt murah2.. tu je.. seluar x beli... slipar/kasut pon x beli.. mmg ala kadar sgt tahun ni.. lagipon cuti x panjang.. so mood utk raye agak spoil di situ.. selum puas nok beraye.. kene masuk keje.. so biase2kan diri je lah.. dulu lain sekarang lain... dulu keje main2.. sekarang kene ade komitmen.. menyimpan utk mase depan..

pasal perjalanan hidup aku.. masih lagi seperti dulu... cume semakin membesor.. insyaAllah akan cube utk menguruskan badan.. dan mengepiskan perut.. hahahaha... sekarang aku dah tukar keje lagi. Alhamdulillah aku dah dapat keje baru seminggu lepas puase... sekarang dah jadi lecturer.. walaupon sekadar lecturer kat kolej swasta.. takdop ape yg dapat dibanggekan... cume kate org.. perubahan angin je skit.. dulu ddk site... skrg ddk kat kelas..

ape lagi yang nak diceritekan.. aku pon xtau... lain kali plk lah...

tp lain kali tu xtau lagi bile.. hahahaha

ape pon.. SELAMAT HARI RAYE.. MAAF ZAHIR BATIN.....

16 November 2012

Assalamualaikum...


rase mcam lagi gile aku dop buke blog aku ni... buke pon tidok... updatenye of coz lah tidok sekali kali... hari ni masuk 8 bulan doh aku keje kat kuale lumpur... walaupon aku mmg dop suke dgn keje aku ni... nok buat macam mane.. aku terpakse.. padahal ikutkan kate hati aku mmg lansung tidok suke dgn keadaan disini.. bukan saje dgn keje... malahan dgn semua bende di sekeliling aku... minat untuk keje mmg xdop lansung... sbb tu aku selalu je cari pasal.. malas buat keje... buat tu lambat... buat ni lambat... padahal bende senang je... aku pon bukan dop buleh buat.. tp aku malas nok buat... sbb org kate kalau takdop minat... semua bende yg kite buat dop menjadi... begitulah keadaan aku sekarang... 

tapi aku tetap mencube untuk menjadikan keje aku ni menyeronokkan... InsyaAllah aku akan tetap mencube... azam tahun baru kate orang... hahahaha.... hari2 aku kat sini mcam ni lah... tiade ape2 yang menarik... pegi keje.. balik keje je... maklumlah aku mane ade kawan kat kl ni... kalau ade pon semua jauh2... ade komitmen masing2.. dan ramai antare mereka dah kawen... so pada aku agak tidak sopan untuk aku ajak laki org keluar minum sampai lewat2 malam... macam zaman student dulu... uhuhuhuhu

sebut pasal student... aku teringin nak jadi student balik... padahal baru berape bulan aku habis belajor... sebab tgk kawan2 ade yg sambung PhD... aku pon teringin jgk... hahahaha... tp aku rase tidak untuk mase sekarang... baru je lepas master,,, aku nekad nk keje dulu... nak bine kuarge sendiri... hahaha... gatal pulok dengornyer.... bukan ape.. kawan2 aku zaman degree dulu ramai dah kawen... dah ade kuarge... aku pon teringin jgk.. umur pon bukan mude lagi... mungkin dah sampai mase untuk aku memulakan rentak baru dalam hidup aku... walaupun hakikatnye pada umur seperti aku ini... rasenye sudah agak lewat... tp jodoh ajal maut di tangan tuhan... siape tahu... kita hanye mampu merancang.... tuhan juga yang tahu apa yang terbaik untuk diri kite... aku sekarang hanya berserah je.... huhuhuhu

entahlah,... cerite pasal hidup takkan habis selagi kite masih bernyawa.... rasa puas atau tidak bukan lagi satu persoalan.. yang penting jalan mane yang kite pilih... pelbagai dugaan yang menimpa mungkin juga satu hikmah... yg buat masa sekarang belum kite nampak dimane letaknye hikmah itu... tp insyaAllah dengan kuasa tuhan yang Maha Esa... semuanya pasti terbukti... kite sebagai insan biase hanye mampu berharap dan berdua... semoga yang indah itu menjadi milik kite....

08 August 2012

18 ramadhan

hari ni dah masuk 18 ramadhan... dah nak raye rupenyer... persiapan raye mcm biaselah, aku just beli ape yang patut... sepasang baju melayu baru sudah cukup... almaklumlah, sudah 3 atau empat tahun aku tidak mengenakan baju raya baru.... sekadar memakai apa yang ade... Alhamdulillah, tahun ni adelah rezeki skit.. boleh lah aku beli sedikit keperluan untuk hari raya...

InsyaAllah, hari jumaat (17hb. Ogos 2012) akan balik ke kampung.... di terengganu.. sangat2 tidak sabar untuk pulang ke kampung... meraikan aidilfitri walaupun pada hakikatnya tiada lagi hari raya sejak kehilangan  seorang adik beradik tercinta... seperti tahun lepas, aku dapat rasakan ade sesuatu yang kurang... seperti keluarga aku tidak lagi lengkap... tp apa boleh aku katakan, ketentuan Allah itu maha sempurna berbanding perkara yang kita tentukan sendiri... aku redha dengan apa yang berlaku, namun kesedihan yang aku alami, tak mampu aku selindungkan.... air mata tetap mengalir walaupun bibir cuba melemparkan senyuman....

walau apapun yang terjadi, kehidupan mestilah diteruskan... tidak kira apa jua rintangan.....

10 June 2012

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia (macam nok bace berite utama TV3)
lame doh rasenyer tidok menulis di blog aku yg memang sudah tiade pembace ni.. tp dari awal lagi, aku buat blog ni bukannye semate mate untuk dibace oleh orang lain.. tapi sekadar untuk meluahkan rasa hati.. maklumlah aku ssh skit nok bercakap pasal diri aku dengan orang lain... i have my own way macam mane nak luahkan rase... 
hari ni ahad, 10 Jun 2012.. cuti hujung minggu... macam biaselah, cuti hujung minggu aku tak pergi mane-mane, sekadar duduk rumah, berehat.. hari2 keje, nak juga mase untuk berehat.. nak keluar pon malas..  minggu ni takde orang kak rumah ni... maklumlah tuan rumah and family balik kampung... tinggallah aku sebatang kara kat rumah ni.. ha3
pasal kerja, stakat ni ok lah, even banyak masalah yang menimpe.. tapi itulah cabarannyer.. takde kerje yang takde masalah... tp biarlah, selagi aku mampu bertahan, aku tahan je lah.. aku ni kan panas baran, kalau tak kene dengan angin aku, xkire bos ke dgn client ke,, aku sound blake... ha3...
rasenye xdop ape yg nok aku ceritekan lagi... nanti2 lah, lain kali plk... k.. bye3....

22 April 2012

RINDU

hari ni genap seminggu aku kat KL... pade aku, xde ape pon yg menarik pon kat KL ning, biase2 saje.. mungkin sbb aku bukan seorang yang kaki enjoy.. kaki lepak... aku mcm biase, balik keje, ddk rumah.. xde perasaan pon nak jalan2 ke ape ke... mcm aku ddk kampung jgk dulu... aku cume ddk rmh aku dgn rmh pok je... siang malam pon, cume rmh pok je hok jadi destinasi... jarang2 sekali turun kuale terengganu....

pasal keje... hurm.. biase lah mule2 keje, semua tension, aku tak tahu ape2 pasal planning, nk entertain orang segale tu... agak tension even keje just projek kecik je... bak kate kawan aku, just tengok orang buat keje... tp tekanan yg dirase amatlah sangat... dengan environment baru yg masih ssh untuk aku membiasekan diri... tengok lah sampai bile aku mampu bertahan... aku teringin sangat nk keje kat kampung... sebab aku ni memang ssh sgt nak tinggalkan kampung... tak tahu ape yg best sgt kat kampung.... mungkin jgk sebab aku ni kekampungan.. x pandai bergaye.. nak dress up mcm org lain... hu3...

seminggu kat sini, maknenyer seminggu jgk aku tak menatap wajah2 yang biase aku tatap setiap hari... ma, pa, adik2, pok, ayoh long, dan ramai lagi lah... dulu tiap2 pagi mesti dgr ma buat kuih tuk jual... pkl 4 pagi dah bising, dgn bunyi blender, mesin kelape, senduk periuk... buat aku ssh nk tido.. tp nk buat mcm mane.. ma suke buat kuih.. ikutkan pendapatan tak seberape pon, tp ma ckp, dier suke buat.. bleh jgk duit sikit...

aku ni kategori orang yg suke memendam rase... kalau kat rumah, aku memang tak cakap banyak... kadang2, satu hari aku tak bercakap... aku just tgk je... kadang2 nk bercakap, tp rase mcm malas nk cakap... aku pendam je.. kadang2 kalau nk tahu sesuatu, aku just pasang telinger, dengar adik2 aku duduk sembang... pa plk tak sihat... sakit yang takde ubat... ade org cakap kene buatan orang... tak tahu lah.. nk cerite pon x reti.. tp sekarang dah beransur ok.. syukur Alhamdulillah...

pok hassan ape berite pon x tahu... kesian plk aku pikir ke pok... duduk sorang, makan, minum, pakai xde sape nk uruskan... dulu tokwan ade, ni tokwan dah xde.. kene urus diri sendiri... dulu mase aku x keje, bleh lah aku tgk2 skit... masak nasi, buat lauk skit2... sekarang ni dop tahu lah mcm mane... dulu siang malam aku duduk rmah pok... kalau malas nak balik, aku tido je situ.. rmh tu dah jadi mcm rumah aku.. siang malam pagi petang, situ lah tempat aku....

banyok sgt bende yg aku nk cerite... tp tak tahu mcm mane nk cerite...

08 April 2012

assalamualaikum dan selamat pagi..

macam mane nok mulekan cerite ek??... hurm.. 1st cerite pasal cari keje... ok lately aku mcm desperate sgt nok keje... bile ade call panggil interview, aku mule jadi gelabah... macam aku pikir.. mampu ke aku nok buat keje... pandai ke aku nok buat keje... maklumlah aku mane ade pengalaman.. keje plk kat site.. dengan panasnye, nk entertain client lgi.. ~adelah sikit pengalaman dulu~ buat aku terpikir... arghhh.. sepertinyer aku tidok mampu untuk melakukannye... sehingge hari ini, sudah 4 panggilan interview aku reject ~bagi alasan dah dapat keje lain.. padahal mmg tak keje pon~ semate mate kerane aku takut aku dop mampu untuk buat keje tu....

bile aku dah reject.. mule rase menyesal.. kenape aku lepas peluang ~mane tahu ade rezeki~.. entoh lah.. dalam kedespratetan aku mencari keje ni, sebenornyer aku sendiri yg menolak peluang keje... ~bodohnyer aku ni~.. kate orang dop cube dop tahu... tp aku dop berani nok cube... thats why sudah hampir 3 bulan aku dop keje...

petang tadi, sibuk sorang mokcik tu suruh aku kawen cepat2... "mung keje buleh 2 tahun je paih weh, buleh lah kawen, bende lagi mung tunggu"... aku dop tahu nok cakap aku.. aku senyum je lah.. tp macam jawapan artis.. "belum jodoh lagi"... ha3... ~aku pon nok jadi glemer mcm aaron aziz jgk~...

ABPBH... paling terase bile tgk fizz fairuz sebak time dapat award sbb aku pernah bace artikel dalam paper yg fizz fairuz cakap "dulu arwah ayah teringin nk tengok saya terima award"... dan award tu hadir bila arwah dah tiade... so aku rase mcm terharu... sbb aku juge pernah kehilangan orang tersayang....

ape2 pon... aku tetap akan melakukan yang terbaik untuk hidup aku...

06 March 2012

redup HATI

mengikut perkiraan, sudah agak lame blog kepunyaan anok jantan en nasir ni tak dilayari... mungkin sudah tiade pembacanya lagi (selame ni ade ke??.. he3).... sudah berbulan tidak bercerita dalam blog yang tidak seberape ini... lagipon tiade ape yang hendak aku ceritekan.. hidup aku kini macam biase... bergelar penganggur berijazah sarjana membuatkan aku benar-benar tertekan... seperti kedengaran sindiran sinis yg dilemparkan pada aku ("belajar tinggi2.. tp keje pon xde")... aku cume diam, menahan rasa malu... tapi apakan daya.. keputusan yang aku ambik kira-kira setahun setengah dulu umpama menjerat leher aku sendiri... sudah mempunyai pekerjaan yang setaraf dengan kawan2 seperjuangan, tapi niat hati untuk sambung belajar dalam bidang pendidikan membuatkan aku mengambil keputusan untuk berhenti kerja....

walaupun keputusan peperiksaan belum diketahui dan aku masih mempunyai masa yang panjang sebelum majlis konvokesyen aku untuk kali kedua, namun aku umpama seorang insan yang sangat terdesak.... ya, terdesak untuk mempunyai kerjaya, mempunyai wang simpanan sendiri, mampu menghulurkan sedikit wang untuk kedua ibu dan bapa aku... ingin membelikan sesuatu untuk adik-adik aku.... tp aku masih belum mampu untuk melakukan itu.... ditambah dengan keadaan kawan2 sewaktu zaman degree dulu yang semuanya sudah ada kerjaya, ramai yang sudah mendirikan rumah tangga, mampu memiliki kenderaan sendiri, malah ada juga yang sudah mampu memiliki rumah di kota besar... aku benar-benar tertekan...

jarang sekali bersuara di rumah, menjadikan aku seorang yang pendiam... tiada siapa yang tahu apa yang aku rasakan, aku sekadar senyum tat kala ada orang yang bertanyakan mengenai pekerjaan aku.. dengan sedikit rasa segan, aku mengakui yang aku masih lagi tidak mempunyai pekerjaan... mungkin pada usia aku ini, seharusnya aku sudah mampu untuk
memiliki keluarga sendiri... namun apa kan daya, rezeki masih belum berpihak pada aku....


++++++++++++++++++++++++++++

01 January 2012

Nukilan buat yang tiada

tahun ni syed faris haikal masuk 5 tahun doh nex... dier makin besor... degil macam dulu lagi... mg tahu dop, ye sokmo mitok basikal fixie aku tu... kalau dier nok, aku beri je, tp ye mane buleh bawok lagi, basikal tu kan besor... hari tu mase balik kampung, aku bawok dier naik fixie... suke sgt.. buleh ddk atas palang depan tu.... kalu mung ade, mesti mg maroh.. sbb mesti mg takut dier jatuh... mg kan sayang sgt ke dier.. luke skit pon x buleh... padahal luke merate-rate, dahi tu bijut sokmo, terantuk...

dier mitok motor rempit tu, aku pon v doh ke dier.... berlari ye gi kabo ke ma " tokma..tokma.. de v doh motor rempit tu ke adik, kekgi adik besor, adik nok ambik ah"... ma senyum je layan telatoh anok mg... makin besor dier sekarang ning...





macam yang mg hajatkan dulu, abg syed hantor paris gi sekoloh tahun ning... sekoloh tadika yayasan islam... mcm hok mg nok tu... cume bezanya, abg syed hantor kt kuale berang... bukannye kat bukit payong... dok lame lagi aku habis belajor, kalau mg ade lagi.. mesti aku jd tukang gi antor dan ambik dier sekoloh.. buleh balas jase mg gi antor, gi ambik aku time sekoloh dulu.. tp nok buat mcm mane, umur mg x panjang...


aku ingat lagi dulu... mg belikan paris beg upin ipin.. warne hijau... dier galas.. mase tu dier kecik lagi... pakai seluor jeans.. dengan t-shirt koler... comel sgt.. mungkin tak dop rezeki faris nok tunjuk kat mummy dier, dier pegi sekoloh...

enex.. aku rindu sangat ke mung.... rindu sgt nok dengor cerite mung... mcm dulu.. lening, aku je cerite ke mg, walaupon aku tahu, mung dop bleh dengor... tp sedikit sebanyok dapat ubatkan rindu aku ke mung.... hanye doa dapat aku panjatkan, moga mung tenang di samping pencipta... Al-Fatihah...

24 November 2011

assalamualaikum.....

kire2nye sudah lame aku tidak update blog aku ni... sehinggekan aku sendiri tidak tahu dari mane hendak aku mulakan cerite aku.. (ade yg nak dengar ke?... ha3)....

pertamanya aku dah masuk sem baru (final sem utk program master aku)... sebenarnye dah lame dah masuk... after raye aidilfitri lagi.. hu3.... cerita pasal raya... seperti yang aku jangka, raya tahun ni antara paling yang tidak best... seawal pagi raya air mate aku dah mengalir... melawat pusara arwah kakak membuatkan aku menangis dan terus menangis... tidak mampu melakukan apa-apa selain mengalirkan air mata yang mencurah tanpa henti..... umpamanya aku masih tidak mampu menerima kenyataan yang dia sudah tidak lagi bersama kami.... balik dari menziarah pusara, rumah aku itu, aku kelilingi, umpama mencari sesuatu yang hilang... ya aku mencari kenangan dulu.. kelibat kecik itu masih lagi dapat aku bayangkan... bermain bersama anak kecil tidak lama dulu...

kampung terus aku tinggalkan, demi untuk mengejar cita-cita, beratus baru aku rempuh bersama kereta kecil perberian papa... sehingga sampai di parit raja, batu pahat, johor... sendirian merentasi jalan penuh keringat... seperti tidak mampu untuk meneruskan perjalanan.. namun demi harapan dari kedua mama dan papa, aku teruskan jua... disambut dengan senyuman sahabat yang sudah berbulan tidak berjumpa.. membuatkan aku kembali senyum.. namun pengajian untuk semester akhir agak berat untuk aku harung...

sebulan berlalu aku dengan rutin harian ku... kampung yang jauh, tak pernah aku lupa.. kerap kali menelefon teman dan saudara di kampung... berita tidak diduga menerjah ke gegendang telinga membuatkan aku seidkit resah.. tok wan (bukan nenek kandung aku, tp dia sudah aku anggap macam nenek aku sendiri) kerap kali tidak sihat... dan akhirnya dimasukkan ke hospital.. seminggu di hospital, keadaan tok wan masih lagi sama... hati kecil aku dapat merasakan sesuatu... hati nekad untuk pulang... malam itu aku pulang ke kampung... niat untuk menziarah tok wan di hospital aku tangguhkan kerana terlalu letih... sehingga petang menjelma barulah aku bersiap untuk ke hospital... sebelum enjin kereta dihidupkan.. telefon berdering lagi suare terketar di hujung talian "tok wan dah nazak... cepatlah datang".... bergegas aku menuju ke hospital... sampai di persimpangan terakhir manuju ke hospital.... telefon berlagu lagi... hati sudah tidak sedap... sepertinya tidak mahu dijawab kerana akan ada berite yg tidak ingin ku dengar... ternyata tekaan aku betul... tok wan pergi mengadap Ilahi (jam 5.40 petang, 29/9/2011) sebelum aku sempat aku menatap wajah tua itu.... Al-Fatihah untuk arwah Ramlah bt Mohamad....

seminggu aku dikampung, selesai tahlil selama 7 hari... barulah aku kembali ke batu pahat... cuba untuk melupakan kenangan sedih... aku cuba tumpukan perhatian pada pelajaran aku...

******************************************

bersambung...........................

25 June 2011

tahun ke-4

25.6.2007.... bersamaan dengan hari isnin..... lahirlah seorang lagi anak kecil dimuka bumi ciptaan Allah yang maha indah ini... hasil perkongsian hidup Kartini dan Syed Ahmad Fakrulrazi.. penantian beberapa bulan berakhir dengan kegembiraan dengan kelahiran anak kecil yang sihat dan sempurna sifatnya.... tersenyum riang wajah si papa dengan kehadiran orang baru dalam hidupnya... tidak kurang aku dan keluarga... tidak terungkap dengan kata-kata bagaimana rasa itu.

25.6.2008.... genap setahun usia Syed Faris... anak kecil yang belum mengerti apa-apa itu dihadiahkan sebijik kek yang cantik.... kegembiraan jelas terpancar di wajah mamanya kerana sudah setahun anak itu membesar dengan sihat... setahun sudah melayan pelbagai kerenah nakal syed faris... pelbagai ragam di tunjukkan..... walaupun hanya sekadar sebiji kek... dan tiada majlis dilakukan... tp itu cukup menujukkan rasa sayang yang tak berbelah bagi dari seorang ibu kepada anaknya...


masa terus berlalu... tarikh 25.6.2009 pon menjelma... berlainan sengan tahun lepas... majlis dilakukan lebih meriah.... ade sedikit jamuan untuk jiran-jiran dan adik beradik terdekat... gembira hati bukan kepalang... anak kecil itu semakin mengerti dan semakin membesar dengan penuh kasih sayang....


tanggal 25.6.2010.... tiada majlis dilakukan..... mama dan papa bersama rakan kelab myvi membawa syed faris ke Genting Highland.... bercuti.... melayan anak yang sudah pandai "merempit".... minat dengan permainan lumba kereta dan motor... pantang lihat kerete yang mempunyai deruman enjin yang kuat... "tu kerete turbo tu".... kate anak kecil yang masih pelat bahasanya....


25.6.2011 sudah menjelma.... papa membawa syed faris main air di bukit gambang water park... tp kali ini lain keadaanya.... tiada lagi mama/mommy yang sentiasa akan memberikan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepada syed faris.... tiada lagi bunyi bising dirumah kecilku itu... "besday faris dekat doh ning... mane hadiohnye???".... suare2 kecil yang tanpe segan silu meminta hadiah untuk anak kesayangannya itu....



tapi kini semua hanya tinggal kenangan yang tidak mungkin akan terulang lagi... perginya seorang ibu yang amat menyanyangi satu-satunya permata hati... betapa hati ini tahu jika arwah mommy masih ade... inilah hari ulang tahun yang terindah Syed Faris Haikal bersama-sama adik baby... bukan rezeki faris untuk menyambut hari lahir bersama-sama dengan adik tahun ini... mane tahu tahun berikutnya... akan muncul adik baru... siapa yang tahu....
aku percaya... kalau arwah masih ada.... mesti akan dihadiahkan sebiji kek yang cantik untuk anak kesayangannya itu...

jauh disudut hati ini, masih lagi mengenangkan arwah yang jauh telah pergi... masih lagi aku belek2 gambar yang ditinggalkan untuk tatapan kami sekeluarga... mama pon masih lagi menyebut nama arwah dikala rindu.... walaupun aku kurang bercakap dan kurang meluahkan rasa hati... namun siapa yang tahu rasa hati ini... yang masih berlinangan air mata tatkala melihat gambar dan mengenang kenangan kami sekeluarga bersama-sama arwah tidak lama dulu.... beberapa hari lagi genap usia 6 bulan arwah pergi meninggalkan kami semua.... rindu dihati bukan kepalang.... namun aku redha... yang pergi tidak mungkin akan kembali lagi.... hanya satu doaku... semoga arwah tenang dan mendapat rahmat dari Allah yang maha Esa... semoga ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.....