26 May 2014

KONVO 6. RANACO EDUCATION & TRAINING INSTITUTE (RETI) DAN RANCO VOCATIONAL TRAINING PROGRAM (RVTP)

Tanggal 24 may 2014.. berlansungye majlis konvokesyen ke -6 RETI dan RVTP di dewan besar, International Training Center, ITC.. kenape buat kat situ??.. sebab ranaco mane ade dewan... hahaha...

Aku jadi AJK induk untuk Stage and Vanue... maknenye segale berkaitan dengan tempat.. aku yang kene sediakan.. mmg sangat2 memenatkan.. cukup2 membebankan.. macam2 masalah yang timbul... dengan kapasiti dewan yang tidak dapat menampung jemputan.. sbb dulu ranaco akan sewa dewan dengan Majlis Perbandaran Kemaman.. tp tahun ni x dapat sewa.. sebab under renovation.. jumputan semua sekali lebih kurang 1000 orang.. tp dean ITC cume boleh muat 700 orang (untuk duduk dengan selesa).. mula2 buat hanya seorang sahaje wakil pelajar yang boleh masuk.. maksudnye.. pilihlah antara ayah atau mak yang masuk.. lepas tu dapat tentangan hebat dari student kat FB.. so boss pon tak nak dengar sebarang rungutan.. so terpakselah letak 1000 biji kerusi dalam tu.. mmg betul2 padat.. nak duduk pon kurang selesa... tapi nk buat macam mane... kami terpakse...  selit situ.. selit sini kerusi.. rasenye ade dekat 10 kali tukar arrangement kerusi tu.. then settle..  

nok dijadikan cerite.. petang jumaat tu.. geng2 orkestra sampai.. nak buat reheasel .. punye lah sempit.. instrument diorang dekat sgt dengan tmpat duduk.. so nk buat macam mane... kene lah kebelakangkan lagi kerusi.. susun lagi.. lepas tu boss plk srh buat laluan kecik kat tepi.. tukor lagi... sangat2 letih.. keje sampai malam... hari khamis tu.. pukul 12.30 tgh malam baru balik.. hari jumaat pkl 7 balik dari dewan... pkl 8 datang opis plk.. sambung keje2 yg berbaki.. keletihan tu sukar untuk digambarkan.



   
so lepas redha dengan ape yang ade.. pagi2 bute turun rumah dengan perasaan sungguh berdebar.. berdebar sebab takut plan yang dirancang tak menjadi... takut dengan boss yang perangai yang amat menakutkan.. bermule dengan perbarisan pelajar.. tenaga pengajar.. dan vvip.. 

walaupon berdebor.. tp aku tetap excited.. sbb ni 1st time handle konvo.. dan konvo ni lain daripada konvo2 kat universiti.. aku dah 2 kali konvo.. tp konvo ni mmg lain.. mane tak lain.. siap ade nyanyi.. joget2.. ajak student menari bagai.. hadoi... pening aku tgk.. tp happening.. boss pon nampok mcm senyum.. so kire berjaye jgk lah majlis tu.. 


 ni budak2 program RVTP.. dengan dier punye uniform kapal.. ni bakal2 anak kapal..


 lagu diam-diam jatuh cinta.. malam pesta muda mudi... diperdengarkan.. 

DOE stand for Diploma in Offshore Engineering


En. Mohd Noor Salleh.. instructor RVTP paling berpengaruh di Ranaco

 Student RETI sewaktu perarakan masuk

 Tarian tradisional TERENGGANU

hari sabtu.. selesai konvo.. aku sgt2 penat.. energy takde lansung.. 3 hari bertungkus lumus.. majlis berjaya jgk.. tp bukan sbb aku.. tp sebab kerjasame dari semua ajk.... aku puas walaupon aku letih.. hari ahad masuk keje... DEMAM... tu lah hadiah konvo utk aku... hahaha...

15 comments:

Iris Syuhada said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

yela ko tu...

Anonymous said...

bisjut ada?? nak royi??? saya kat sini nak sembang pasal masalah saya ni.. tp tu la segan lak nak cakap.. maklumla.. orang melayu budiman.. saya ada kete.. kete kancil turbo.. bunyi peng peng peng.. bukan chin peng tau.. stock memang laju.. takda yang leh lawan.. ada kawan saya sorang ni tak puas ati sebab kete dia tak leh cucuk kete saya.. maklum la kete saya kan kancil turbo.. habis duit banyak dah... dia bape kali ajak race.. tapi kalah.. tapi masih tak puas ati.. tu dah satu hal.. belum cite yang saya tak puas ati minum air teh ais kat kedai mak jah tu.. patut air tu sedap, kenapa hari tu tak sedap.. ais lebih kot.. jenuh cakap kat mak jah supaya bila bancuh teh tu kene 3 sudu gula n ais secukup rasa.. tapi degil.. macam budget best la.. settle bab teh ais.. datang lak isu apek jual power bank.. saya cakap dah saya dah ada power bank 50 000mah lagi.. tapi sibuk nak jual kat saya.. saya tau la saya ni banyak duit.. takda hal kalu nak beli sepuluh pun.. masalahnya bila beli powerbank tu, mana saya nak letak?? nak bagi kat jiran? kucing? angsa? tok bilal??? tp yang pelik, tok mudim nak powerbank tu.. sebab tok siak baru beli iphone6.. canggih ooo iphone tu.. wa cakap sama lu.. best dia mcm wa isap gam.. hehehe

Anonymous said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Alamak dah sampai 5000km. Nak pergi kedai tukar minyak enjin malas pulak. Tukar sendiri je lah.. Tapi tukar sendiri rajin pulak? Ah apa-apa je lah. Nak buat intro pun fikir bagai nak rak wakaka. Ok untuk entry kali ni kita belajar cara untuk tukar minyak enjin, atau sinonim dengan rakyat Malaysia 'tukar minyak hitam', sendirian berhad.

Cara ni ada dalam buku manual Honda Future sebenarnya. Rajin atau tidak je kita nak membacanya. Dan saya percaya, cara ni juga boleh digunapakai kat hampir kesemua kapcai Honda (dan beberapa kapcai selain Honda) cuma mungkin berbeza pada saiz nat bawah enjin dan beberapa faktor lain.

Peringatan, cara ini mungkin akan merosakkan nat bawah enjin dan/atau o-ring pada dipstick enjin motor anda. Segala risiko yang diambil adalah atas diri sendiri, dan saya tidak akan menanggung segala kerosakan yang anda buat sendiri. Dapatkan nasihat pomen berdekatan anda. Sendiri buat sendiri tanggung lah.

Kain lap (buat lap mana yang patut)
Spanar bulat (torque wrench) saiz 17
Playar gabung (untuk buka dipstick)
Corong minyak yang dikerat separuh (senang nak isi minyak)
Surat khabar lama (buat lapik tak payah basuh lantai nanti)
Bekas tadah minyak enjin lama (takkan nak tadah pakai tangan)
Penyukat cecair (nak sukat minyak)
Minyak enjin cap lintah kuat wakaka

Tapi sebelum tu! Kita kena tahu minyak enjin apa yang sesuai untuk enjin Honda Future. Ini yang saya ringkaskan dari buku manual Honda Future mukasurat 67 :

Gred SAE 10W-30
API SG dan ke atas (API SH, SJ, SL, SM, SN)
Tanpa pelincir tambahan seperti 'graphite' atau 'molybdenum'
Tanpa 'energy conserving'
JASO MA (bukan JASO MB)
Disyorkan minyak enjin Honda, tapi boleh je nak pakai minyak enjin lain

Kalau anda tak faham apa benda menatang ni, tak apa. Ikut je apa yang disyorkan oleh Honda atau anda boleh tanya saya, sebab panjang jugak ceritanya. Jemu nak baca nanti.

Ok dah tahu minyak enjin yang sesuai, pertama sekali kita kenal pasti dulu nat mana yang nak kena buka. Nat dia kat bawah enjin, saiz 17. Tonggeng sikit tengok bawah enjin.

selamat menonggeng....

Anonymous said...

PROMOTION GAO GAO!!!!!!

$$COMFIRM KL PALING GILA-GILA DISCOUNT$$

SILA HUBUNGI SEGERA TANYA DISCOUNT : EDWARD 019 240 2833

Engkau ada problem untuk apply kereta baru?
1) Gaji rendah
2)Tak Ada Lesen
3) Tak Ada Guarantor
4)Tak Upaya Bayaran Muka
5) Baru start kerja
6)dan lain-lain
Atas Semua Bukan Masalah Untuk ,Boleh Selesai Semua !!!!

* COMFIRM boleh dapat PINJAMAN PUNUH
* COMFIRM boleh dapat LULUS
* COMFIRM boleh dapat kereta dalam 48JAM
* COMFIRM boleh selesai ENGKAU masalah
* COMFIRM layan seperti VVVVIP
* COMFIRM tak payah bayah BOOKING FEES
@Atas 6 COMFIRM engkau puas hati@

PROMOSI TERBAIK 2014 PERCUMA HADIAH SEBANYAK 10++ DAN DISKUAN RM1000-7000

DATO'/ DATIN/ TUAN/ PUAN YANG DIHORMATI INGIN MEMILIKI KERETA PROTON SAYA SEDIAKN DISKAUN SERTA HARGA YANG TERBAIK UNTUK ANDA.

*Kami ialah jurujual yang mengalami 10 tahun pengalaman dan Sudah tolong banyak customer dapatkan kereta walaupun gaji mereka tak cukup.

* NILAI TUKAR BELI KENDERAAN LAMA DENGAN HARGA TINGGI.

* fast loan
* 14000 CASH DAPAT TANGAN
* low interast 2.6%++
* ready stock
* 100% full loan

*CTOS problem? KAMI BOLEH SETTLE

*Pinjaman senang LULUS, VERY GOOD CONNECTION WITH BANK

*Document x cukup boleh tolong

*TANPA LESEN,BARU KERJA BOLEH MOHON

*DOOR TO DOOR SERVICE atau boleh datang ke showroom saya bila bila masa

*LUAR KAWASAN KL boleh apply juga

*Delivery ke seluruh Malaysia TERMASUK SABAH & SARAWAK

*Saya USAHA SAMPAI LULUS TANPA APA2 BAYARAN

*36hrs Approval , 36Hrs Delivery

-----------------------------------
FREE GIFT
-----------------------------------
FREE SAFETY TINT
FREE REVERSE CAMERA
FREE DOOR VISOR
FREE SUN BLOCK
FREE STEERING LOCK
FREE COIL MATS
FREE NUMBER PLATE HOLDER
FREE SAFETY KIT
FREE PETROL
FREE CAPER MAT
terma & syarat.
-----------------------------------
-----------------------------------

SKIM GRADUAN JUGA SAYA SEDIAKN UNTUK PINJAMAN 100% PADA YANG LAYAK.
(minimum bekerja 1 hari tanpa penjamin)
* kad pengenalan
* lesen
* surat tawaran kerja
* diploma atau degree
* slip gaji @ surat tawaran kerja
(YANG BARU BEKERJA 1 HARI KAMI TIDAK PERLUKAN PAYSLIP ANDA UNTUK PROSES LOAN)

Anonymous said...

Kami menyediakan perkhidmatan pindah rumah, pejabat, kilang, office, kedai dan membuang sampah. Jenis lori 1-5 tan. Harga bermula dari RM120 hingga RM450.
Tenaga pekerja juga disediakan pada kadar RM55 seorang.
Kami juga menyediakan perkhidmatan VVIP iaitu pembungkusan barang agar tidak rosak ataupun calar.
Harga boleh dirunding sampai jadi.
Hubungi kami di nombor 011-2302-4656, Encik Faizal.

Anonymous said...

Tenuk merupakan sejenis haiwan mamalia. Juga dikenali sebagai Tapir, Cipan, Kipan, Badak Tampung, Badak Murai, Badak Tenuk, Badak Babi, Kuda Air, dan Senuk.

Terdapat empat jenis tenuk, yang mempunyai kaitan rapat, dikenal pasti pada hari ini seperti berikut :-

Tenuk Malaysia (Tapirus indicus) - Terdapat di Asia Tenggara dan Malaysia.
Tenuk Baird (Tapirus bairdii) - Terdapat di Mexico dan Amerika Tengah.
Tenuk Gunung (Tapirus pinchaque) - Terdapat di hutan tanah tinggi dan paramos di utara Andes di Colombia dan Ecuador.
Tenuk Brazil (Tapirus terrestris) - Terdapat di kawasan hutan Amerika Selatan.
Tenuk Hitam Kecil (Tapirus kabomani) - Terdapat di kawasan hutan Amerika Selatan.

Anonymous said...

Pergerakan seperti Tentera Sabil atau Kumpulan Parang Terbang merujuk kepada kaum etnik Banjar Sg Manik di bawah pimpinan Tuan Guru Haji Bakri. Cerita tentang parang terbang dan kehandalan pahlawan Melayu Banjar yang hanya bersenjatakan parang menentang komunis yang lengkap bersenjatakan senapang sudah menjadi satu legenda.

Nama-nama seperti Tuan Guru Haji Bakri, tetap menjadi sebutan anak-anak muda Sg Manik. Selepas Jepun menyerah kalah, kumpulan bintang Tiga yang kebanyakannya orang Cina cuba mengambil alih pemerintahan Tanah Melayu dan menubuhkan negara komunis Cina.

Mereka melakukan banyak kekejaman secara terancang terhadap orang Melayu yang tidak menyokong perjuangan mereka, lebih-lebih lagi kerana orang Melayu dianggap sebagai tali barut Jepun. Cubaan Bintang Tiga mencampuri urusan agama Islam dan memungut cukai mendapat tentangan terutama dari masyarakat Banjar di Sg Manik dan Batu Pahat.

Bintang Tiga tidak menjangkakan reaksi dan tentangan yang bakal mereka terima dari masyarakat Banjar. Jika tidak kerana set back yang mereka terima di Sg Manik dan Batu Pahat, senario politik kita masa ini mungkin sedikit berbeza. Mungkin Perdana Menteri bukan lagi orang Melayu, seperti yang terjadi di Singapura!

Bagi orang Melayu Banjar Sg Manik terutama keluarga bekas pejuang timbul satu kekesalan kerana tiada official recognitions atau pengiktirafan terhadap perjuangan mereka yang membela maruah orang Melayu.

Bacalah mana-mana buku sejarah di sekolah, tiada satu yang menyebut secara jelas tentang peristiwa itu mungkin kerana nak menjaga sensitiviti perkauman. Di Batu Pahat misalnya, Kiyai Salleh yang menyelamatkan orang Melayu tetapi Dato Onn yang dapat nama sebagai hero.

Sudah tiba masanya pengiktirafan diberikan kepada mereka yang berjuang menyelamatkan bangsa, bukan digambarkan sebagai satu kumpulan etnik yang ganas dan panas baran dan peristiwa itu hanya sebagai satu titik hitam dalam sejarah negara.

Orang Melayu Banjar Sg Manik tidak mahu ganjaran berbentuk material atau pangkat duniawi seperti Tan Sri atau Dato, cukup sekadar pengorbanan pejuang terdahulu dihargai dan direkodkan dalam sejarah negara. Jangan sampai peristiwa pemerintahan Tanah Melayu oleh Komunis Cina Bintang Tiga selama 14-hari itu berulang kembali hanya kerana Melayu Mudah Lupa!

hidup melayu..!!

Anonymous said...

Babi may refer to: BABI: Also means baby in Welsh

Babı, a municipality in Azerbaijan
Babi Dynasty, founded in 1735 by Muhammed Sher Khan Babi (r.1748-1758), Nawabs of this dynasty went on to rule over Junagadh in Gujarat, from the 18th to the 20th century.
Babi (title), in various Indian titles
Babi is a nickname for the Greek name Charalampos (Χαράλαμπος)
Babi (mythology), a baboon god in Egyptian mythology
A Bábí is a follower of the Báb, a religious leader from Persia
Pig, Babi in Malay, Indonesian, and Kampangan
BABI is also a Mobile Suit name in anime Mobile Suit Gundam SEED Destiny. Codename:AMA-953 BABI
Basalt Achondrite Best Initial (BABI) is an acronym used in the Geosciences; Basalt Achondrite Best Initial.
Lord Babi, from the Golden Sun video game series.
Babi in Gujarati is sister-in-law
Babi Island (disambiguation), several islands of this name in south east Asia
FK Babi, a football club in the Republic of Macedonia
babi..

Anonymous said...

House is ready to be rented out on 1st of January
2014. Those who is interested in viewing the
house, kindly please make an appointment by
calling or whatsapp 019 %u2013 856 3330 or 010 %u2013 982
8633.

%u2022 Well maintained and cosy house
%u2022 Built-in cabinets for dry and wet kitchen
%u2022 Built-in wiring for CCTV and Alarm. (CCTV
equipment not included)
%u2022 Suitable especially for doctors as the Klinik
Kesihatan Batu Kawa is 3
minutes drive and within 5-10 minutes drive to
Sarawak General Hospital and Timberland Medical
Centre.
%u2022 It is about 5 minutes drive to MJC and it is
equipped with a few
supermarkets such as H&L and also Everrise. In
about 5 minutes too, there is a Petrol Station
before MJC.
%u2022 Within walking distance, there is a kindergarten
situated few lane away.
Nearby there is a few Primary and Secondary
Schools
%u2022 It is only 10 %u2013 15 minutes drive to Kuching
International Airport and
approximately 15 minutes to Kuching City, Spring
Shopping Mall, RH Commercial Centre, Swinburne
University, CityOne Shopping Mall, Borneo Medical
Centre,Banks and many more. It is also
strategically connected to most of the major
roads.
%u2022 The car porch is spacious enough for 4 to 5
medium-sized cars.

Anonymous said...

KETAT
Di suatu mlm yang sunyi... di dalam sebuah blik.. adanya dua pasangan.. truna dan dara...

Truna: Arghhh.. ketatnyer... jenuh ni..
Dara: xkan ketat sgt kot.. tekan le kuat ckit...
Truna: Ketat giler ni... apa u wat... jenuh i tekan...
Dara: Apalah u ni... tu pun xleh nak wat.. td kata hebat sgt... mana kelakian u...?
Truna: u main prananlah sama... mana leh i sorg jer... u tolak k.. i tekan...
Dara: yele2... i tolak ni... argh... sakitnya...
Truna: Sakit sikit je... klo kita wat sama2.. mesti sempoi nyer.. kita wat sama2 k
Truna/dara: tolak...tekan...tolak..tekan..tolak..tekan..
Truna: Fuhhh.. kan i kata mesti berjaya nyer.. amacam best x?
Dara: maunyer x... berjaya jugak buka pintu ni... lama lagi dlm ni.. mau pengsan i..
Akhirnya dapatlah truna dan dara kluar dara bilik stor setelah terkurung slama 10 minit akibat dipermainkan rakan setugas.

Anonymous said...

Malam Jumaat
Malam itu malam Jumaat. Kassim ingin beristirahat awal bersama isterinya, dia fikir dia akan dapat banyak ganjaran jika berbuat begini. Ganjaran paling nyata ialah hakikat dia kini sudah mempunyai lapan orang anak: empat daripada mereka masih kecil lagi. Yang bongsu masih lagi menyusu

"Malam ini kita tidur awal. Malam jumaat" kata Kasim pada Ani, isterinnya yang sedang menyusu anak bongsu mereka

" Tak boleh bang. Sebab anak anak kita masih belum tidur, nanti saya tidur kan mereka dulu"

" Baiklah awak uruskan mereka. Abang akan ke bilik sebelah membaca Al-quran" balas Kassim, sambil ke bilik air mengambil wudhuk, setelah mendapat kan songkok. Kitab al-quran dan meminum seteguk air sejuk Kassim bersedia untuk memulakan kerja ibadahnya?

"BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM"

" Bang!! Anak dah tidur" Terkejut Kassim mendengar suara Ani yang membawa khabar baik kepadannya dalam jangkamasa yang begitu singkat.

" SODAQALLAHULAZEEM "

Tu lah dahsyat nya malam Jumaat......

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Salam petang petangan. Penggal persekolahan telah berakhir hari ini dan anak-anak bakal menghabiskan masa di rumah hingga hujung Disember nanti. Bagi anak kedua iaitu Haikal yang mengambil keputusan UPSR semalam, alhamdulillah telah mendapat 4A + 1B. Walaupun dia sedikit kecewa dengan keputusan 1B iaitu subjek Bahasa Inggeris namun perjalanan masih panjang dan masih boleh berusaha lebih lagi di peringkat sekolah Menengah nanti, InsyaAllah.

Untuk menghiburkan hatinya, sebaik pulang dari pejabat petang semalam saya buatkan sebiji kek coklat kegemarannya untuk di nikmati dengan keluarga dan kawan-kawan. Kali ini resepinya saya cuba selepas ambil di SINI. Terima kasih kepada Cikgu Suraya, tuan punya blog untuk resepi kek coklat yang mudah dan sedap ini.

Anonymous said...

Apa diorang buat sebenarnya kat ekzos motor diorang sampai bunyi kuat giler bila rev? Dlm neighborhood aku ni makin lama makin ramai mangkuk yg modified moto diorang macam ni. Aku tak faham betul la mentaliti diorang camni..camna diorang boleh rasa cool bila besi buruk 70cc bunyi giler babu kuat sampai bergegar tingkap rumah org

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/